Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Maruzsa: „mindenki vegye elő a pozitívabb énjét”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton is sajtótájékoztatót tartott a koronavírus-járvány megfékezésére felállított operatív törzs. Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta:

tegnap óta hat új fertőzéses esetet azonosítottak, ezzel 25-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon.

Beszélt sajtótájékoztatón Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is, aki a hétfőtől induló digitális távoktatás részleteit próbálta meg tisztázni. Az államtitkár jelezte, a mai nap folyamán módszertani ajánlásokat tesznek közzé arról, hogyan és milyen eszközökkel lehet a digitális távoktatást folytatni.

Az intézményvezetők számára szükséges lesz a bejárás az iskolákba, a pedagógusoknak viszont csak akkor, ha nem rendelkeznek a távoktatást lehetővé tevő eszközökkel otthon.

„Otthoni felügyeltre lesz szükség a tanulók esetében, kiscsoportokban, elsősorban a családok, illetve szomszédok bevonásával” – tette hozzá a gyerekek távolmaradása kapcsán.

Maruzsa hangsúlyozta, fontos, hogy ezt a felügyeletet ne a nagyszülők lássák el, akik koruknál fogva különösen veszélyeztetett csoportnak számítanak a járványban.

Ahol a szülők a gyermekfelügyeletet nem tudják megoldani, ott a tankerületi központok átvállalják ezt, ugyancsak kiscsoportokban – bár szeretnék, ha erre tömegesen nem kerülne sor.

Az iskolák bezárása kapcsán azt is kiemelte, fontos, hogy a diákok valóban otthon maradjanak:

„nem a bandázás, nem az összejárás időszaka következik most” – mondta.

Az óvodák és bölcsődék nyitvatartásáról az önkormányzatok helyben dönthetnek, az ezt lehetővé tevő kormányrendelet épp készülőben van. (Igaz, több településen, például Szombathelyen vagy Hódmezővásárhelyen a polgármester már elrendelték  az óvodák bezárását.)

Újságírói kérdésre Maruzsa elmondta, a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy kompenzálja azokat a szülőket, akiknek az otthoni felügyelet miatt ki kell maradniuk a munkából, ám erről döntés még nem született.

„Kérem, hogy ne azt nézzük – kivételesen -, hogy mit miért nem lehet, meg miért rossz, hanem mindenki vegye elő a pozitívabb énjét és azt nézzük meg, hogyan tudunk együtt dolgozni, hogyan tudjuk ebből a helyzetből a lehető legtöbbet kihozni” – mondta.

A teljes sajtótájékoztató itt nézhető meg:

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor