Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: digitális tanítás lesz, a diákok nem mehetnek iskolába

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor Facebook videóban jelentette be, hogy március 16-tól, azaz jövő hétfőtől

tantermen kívüli, digitális oktatás lép érvénybe. A diákok nem mehetnek be az iskolába, a tanároknak pedig digitálisan kell megtartaniuk az órákat – akinek a pedagógusok közül ehhez be kell mennie az iskolába, az bemehet.

„Lehet, hogy még döcögni fog, de jobb, ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha egyáltalán nem tennénk” – tette hozzá a miniszterelnök.

Továbbá elmondta azt is, jó esély van arra, hogy az érettségi vizsgákat így is meg fogják tudni tartani rendesen. Ha kell, tudnak kiscsoportos gyermekmegőrzést biztosítani.

Orbán felhívta arra is a figyelmet, hogy a gyerekekre lehetőleg ne a nagyszülők vigyázzanak, ugyanis rájuk a legveszélyesebb a koronavírus.

A miniszterelnök elmondta, hogy 10 akciócsoportot állítottak fel, az oktatási csoport vezetője Maruzsa Zoltán, a járványügyi mobilkonténerekért Tóth Tamás vezérőrnagy felel, a létfontosságú vállalatok biztonságáért Benkő Tibor tábornok, a nemzetközi koordinációért felelős Menczer Tamás, a kommunikációs akciócsoport Kovács Zoltáné, a pénzügyi akciócsoport Varga Mihály vezetésével állt fel, a gazdaság újraindítására pedig szintén lesz külön szervezet, mert a gazdaság leáll és majd újra kell indítani – legalábbis erre számítanak.

Ezen kívül megpróbálnak vakcinát is fejleszteni a koronavírus ellen, ezt Jakab Ferenc vezeti majd.

Orbán elmondta, több mint ezer mintavételhez elegendő laborkaapcitásunk van, és amikor eldöntik, hogy kinél folytatják a tesztet és kinél nem, a WHO protokolnál járnak el, nemzetközi szabályokat alkalmaznak. 22 millió pár kesztyű van, maszkból 1,2 milliónyi, sebészi maszkból is van sok, de még érkezik 1 millió. 2000 lélegeztetőgép, altatógépből szintén 2000 áll a rendelkezésünkre. Ez együtt sok tízezer megbetegedés ellátásra elég lesz.

Kihirdették továbbá azt is, hogy mostantól Izraelből sem szabad külföldieknek belépni Magyarországra, akik onnan jönnek haza, azoknak vállalniuk kell a 2 hetes vesztegzárat.

A teljes bejelentés itt nézhető meg:

Magyarország miniszterelnökének bejelentése

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. március 13., péntek

A miniszterelnök bejelentésére azután került sor, hogy a Fidesz-KDNP frakciója az összellenzékkel egyetértésben kérte a kormányt az iskolák bezárására, illetve szülők, szakszervezetek és diákszervezetek is napok óta azért kampányolnak, hogy elrendeljék a tanítási szünetet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek délutáni sajtótájékoztatóján azt ígérte, a kormány 24 órán belül döntést hoz – ennek a tanácskozásnak az eredményét közölte most Orbán.

A Pedagógusok Szakszervezete már korábban írt arról, hogy

az intézmények bezárása azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként. Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges az intézmények mielőbbi bezárása.

Mit szól az ellenzék?

Szinte azonnal reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Viktor bejelentésére, cikkünk írásakor (22.25) az MSZP, a Jobbik és az LMP is adott már ki közleményt. A pártok üdvözlik, hogy a miniszterelnök „végre meghallotta az emberek hagját”, és egyetértenek azzal, hogy zárják be hétfőtől az iskolákat.

Az LMP felelős döntésnek gondolja és egyetért azzal, hogy hétfőtől bezárják az iskolákat a koronavírus miatt. Ismerve a…

Közzétette: LMP – Magyarország Zöld Pártja – 2020. március 13., péntek

A Jobbik viszont kitért arra is, hogy hiányolják az otthon maradó szülők fizetését, következő lépésként pedig azt is kérik, hogy vezessék be a közegészségügyi határzárat, ne jöhessen be senki, és ne is mehessen senki külföldre Magyarországról.

Üdvözöljük, hogy Orbán Viktor estére meghallotta a magyar emberek hangját, és megmásította a reggeli nyilatkozatát az…

Közzétette: Jobbik Magyarországért Mozgalom – 2020. március 13., péntek

Az MSZP egyetértése mellett is tájékoztatott, hogy hétfőn javaslatcsomagot nyújt be az Országgyűlésnek, amely 5 pontra fókuszál:

  • Biztonságot az egészségügyi dolgozóknak és a hozzájuk forduló betegeknek!
  • Biztonságot a magyar dolgozóknak és kis-közepes vállalkozóknak!
  • Biztonságot az időseknek!
  • Biztonságot a magyar gyerekeknek, a diákoknak és az őket oktató, nevelő pedagógusoknak!
  • Biztonságot a szülőknek!

A szocialista párt továbbá a bérgaranciát is követeli.

Biztonságot minden magyarnak! – Reagálás Orbán Viktor késő esti bejelentésére

Járványveszély idején fontos, hogy az…

Közzétette: MSZP – 2020. március 13., péntek

A DK és Gyurcsány Ferenc azonban egyáltalán nem ismerte el a kormány intézkedését, ők arra húzták fel reakciójukat, hogy Orbán „elvezstette a vezetés képességét”, és egy ironizáló posztot írtak arról, hogy miért csak most jelentették be az iskolák bezárását, és meglehetősen szkeptikusak az akciócsoportokat illetően is:

Gyurcsány Ferenc: Nem ura a kormányfő a helyzetnek. Elvesztette a vezetés képességét.
Szegény hazám.

„Jó reggelt!
Így…

Közzétette: Demokratikus Koalíció – 2020. március 13., péntek

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő pedig arra hívta fel a figyelmet posztjában, hogy a Digitális Oktatási Stratégiát 2016 óta nem hajtottak végre, cserébe a Deutsch Tamás fémjelezte Digitális Jólét Program milliárdjait NER-közeli cégek tanulmányaira szórták el.

Úgy tűnik, a nap végére csak sikerült meggyőzni Orbán Viktort, hogy inkább előbb, mint utóbb kell bezárni az iskolákat a…

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. március 13., péntek

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt