Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: Amennyire csak lehet, álljon le Budapest, hogy időt nyerhessünk

Ez a cikk több mint 4 éves.

A fővárosi operatív törzs mai ülése után Karácson Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tartott, ahol a következő napok intézkedéseiről számolt be, amelyek a koronavírus-járvány miatt váltak szükségessé.

A főpolgármester bejelentette, hogy (bár a jelenleg hatályos kormányrendelet még nem teszi lehetővé, de már készül az új) hétfőn bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék, azok számára pedig, akik nem tudják megoldani a gyerekek felügyeletét otthon, ügyeletet fognak fenntartani. A főváros továbbra is biztosítja a nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat, így például a közétkeztetés sem áll le, a legrászorulóbbaknak biztosítani fogják a szükséges adagokat – közölte Karácsony.

Emellett további intézménybezárásokat is szükségesnek látott a fővárosi operatív törzs: hétfőtől nem nyitnak ki a gyógyfürdők (itt csak az egészségügyi ellátáshoz szükséges szolgáltatások maradnak meg) és az állatkert sem.

Karácsony azt kéri, hogy amennyire csak lehetséges, mindenki kerülje a tömeget a közösségi közlekedésben. A sofőrök védelmében megszüntették az elsőajtós felszállást, illetve a buszok és trolik első üléseit is lezárják, jegyet pedig nem lehet a járműveken venni. Bár az iskola-, illetve óvoda- és bölcsődebezárások miatt jóval kevesebb utassal számolnak, a járatszámok egyelőre maradnak a régiben. A tömegközlekedést érintő intézkedésekkel kapcsolatban Karácsony azt mondta, muszáj óvnunk a sofőröket, akik pótolhatatlanok, ha őket is eléri a járvány.

A tömeg elkerülése érdekében továbbá arról is döntöttek, hogy a MOL Bubi kerékpárokat jelképes, 100 forintos összegért használhatja bárki (teljesen ingyenessé sajnos adójogi szempontok miatt nem lehet tenni).

A főpolgármester azt is bejelentette, hogy a fővárosi operatív törzs négy munkacsoportot hozott létre annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban tudják kezelni a válsághelyzetet. Mivel sok önkéntes felajánlás érkezik a fővároshoz, az egyik munkacsoport Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes vezetésével ezeket fogja koordinálni, a fővárosi szociális ellátórendszert érintő kihívásokat Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes munkacsoportja fogja kezelni, a járvány okozta gazdasági problémák megoldását, illetve ezek fényében a fővárosi költségvetés újragondolását Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes munkacsoportja végzi majd el, a tömegközeledést érintő kérdésekben pedig a Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes által vezetett munkacsoport fog intézkedni.

Karácsony szerint most az a leghelyesebb, ha a lehető legrosszabbra készülünk. Mint azt elmondta, Budapestnek annyi előnye van más nagyvárosokhoz képest, hogy kicsit később fog ideérni a járvány, így fel tudunk készülni, tudunk tanulni a jó és a rossz gyakorlatokból.

A főpolgármester azt kéri, amennyire csak lehet, álljon le a város, aki teheti, maradjon otthon, kerüljük a másokkal való találkozásokat, de mindeközben ne feledkezzünk meg senkiről sem.

A főváros együttműködésre hív minden budapestit és minden állami szervet (utóbbiaknak azonban Karácsony szerint továbbra sem megfelelő a kommunikációjuk). A főpolgármester úgy látja, a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti együttműködés jó, politikai viták nélkül sikerült azonos álláspontot kialakítaniuk a járványt illető intézkedésekkel kapcsolatban.

„Ha most időt nyer a város, akkor szó szerint életet nyerhetünk. Arra kérem a budapestieket, hogy anélkül, hogy bárki kétségbeesne, bárki pánikolna, készüljünk a legrosszabb forgatókönyvekre, mert csak így fogjuk tudni elkerülni ezeket. Ha egy kicsit meg tud állni a város, és tudunk időt nyerni, akkor reméljük, hogy Budapestet sokkal kevésbé fogja meggyötörni ez a krízis, mint Európa néhány másik nagyvárosát. Reméljük, hogy ha tudjuk mérsékelni a krízis begyűrűzését a városba, és el tudjuk érni azt, hogy ne egy időpontban támadjon meg minden budapestit a járvány, akkor az egészségügyi ellátórendszer el fogja viselni ezt a nagy terhet”

– mondta.

A további intézkedésekről innentől a fővárosi operatív törzs minden nap délután 3-kor fogja tájékoztatni a sajtót.

A mai sajtótájékoztató itt nézhető meg:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd