Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mit jelent a veszélyhelyzet? És a világjárvány? Mi történik az egyetemeken? Koronavírus összefoglaló szerdán

Ez a cikk több mint 4 éves.

A magyar kormány a mai napon, az operatív törzs ajánlásának megfelelően bejelentette a veszélyhelyzetet az országban. A WHO napközben pandemicnek, azaz világjárványnak nyilvánította a koronavírust, amivel Angela Merkel szerint a németek 60-70 százaléka megfertőződhet, Greta Thunberg online folytatja tovább a klímaváltozás elleni tüntetéseket a kialakult egészségügyi vészhelyzet mérséklődéséig. De mit is jelentenek mindezek számunkra? Koronavírus összefoglalónk március 11-én, szerdán.

Magyarország

Miután újabb koronavírusos beteget diagnosztizáltak az országban, ezzel 13 megbetegedést regisztrálva, az operatív törzs a veszélyhelyzet kihirdetését javasolta a kormánynak. Ilyenre utoljára 2013-ban volt példa, akkor a dunai árvíz miatt, igaz nem az ország egész területére.

A kormány a mai napon 9 órakor kezdődő ülésén megszavazta az operatív törzs javaslatát, így 15 órától az ország egész területén veszélyhelyzet van érvényben.

Gulyás Gergely elmondta, hogy ennek értelmében betiltanak minden 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényt. A koronavírus által leginkább érintett országokból, így Olaszországból, Iránból, Dél-Koreából és Kínából beutazási tilalmat rendelnek el, illetve szigorításokat léptetnek életbe az osztrák és szlovén határokon.

A veszélyhelyzet állapotát a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény szabályozza. Ennek értelmében veszélyhelyzet az, „amit az országgyűlés, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének növelése céljából, a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezés hatékonyságának fokozása, a katasztrófavédelmi szervezetrendszer erősítése, a katasztrófavédelmi intézkedések eredményességének növelése érdekében rendelhet el”.

A természeti és civilizációs katasztrófák pedig (többek közt) az árvíz, belvíz, hóvihar, az ipari katasztrófák, a radioaktív katasztrófák, az erős ivóvíz- és légszennyezettség, az infrastruktúra összeomlása, állatjárvány és a tömeges megbetegedést okozó humánjárvány vagy járványveszély.

„A Kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat” – áll az alkotmányban.

Azonban az így hozott kormányrendeletek rövid életűek, alapesetben 15 napig vannak érvényben, de ez az időtartam a veszélyhelyzet fennállása miatt meghosszabbítható, ilyenkor a rendeletek is érvényben maradnak.

A veszélyhelyzetben alkalmazható rendkívüli intézkedéseket az erthetojog.hu szedte össze közérthető formában:

Azt, hogy egy veszélyhelyzet esetén milyen konkrét intézkedésekre kerül sor, elsősorban maga a veszélyhelyzet határozza meg. Nyilván más intézkedésekre lehet szükség árvíz esetén, mint egy járvány idején. Éppen ezért a rendkívüli intézkedések is eltérőek lehetnek. Mindig az adott helyzethez mérten kell és lehet meghatározni, hogy mire van szükség a veszélyhelyzet mielőbbi elhárításához, a károk enyhítéséhez.

Rendkívüli intézkedés lehet például:

  • a közúti, vasúti, vízi és légi járművek forgalmának korlátozása vagy akár megtiltása,
  • korlátozható a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodása,
  • megtiltható közterületen rendezvény, nyilvános gyűlés tartása,
  • elrendelhető kitelepítés a szükséges időtartamra,
  • elrendelhető az ország meghatározott területére történő belépés, az ott-tartózkodás korlátozása, illetve engedélyhez kötése,
  • elrendelhető, hogy az ország meghatározott területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabad,
  • a védekezési munkák helyszínén megtiltható a szeszes italok fogyasztása, árusítása, tárolása.

A SOTE rektora az oktatóknak még nem, de a Hír TV-nek már elmondta, mik a következő lépések

A kormány elrendelte továbbá az egyetemi oktatás távoktatásban való folytatását, így a felsőoktatási intézmények akár már holnaptól zárva tarthatnak. Több helyről érkezett információk szerint azonban az intézmények nagy része egyelőre sem oktatóit, sem hallgatóit nem tájékoztatta az elkövetkezendő időszak működési rendjéről.

Merkely Béla, a koronavírus által különösen érintett SOTE rektora a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta, követik a Harvardhoz és a Heidelbergi Egyetemhez hasonló mértékadó és mértéktartó nagyegyetem kommunikációs példáját, akik már a múlt héten beszüntették a száz főnél nagyobb előadóteremben történő előadásokat. Merkely megjegyzi, ő is már a múlt héten rendelkezett arról, hogy abban az esetben, ha egy előadóterem száz főnél nagyobb, akkor elkezdik a távoktatásnak egy speciális módszerével oktatni a hallgatókat.

Ezzel szemben SOTE-s forrásunk szerint ilyen típusú rendelkezésről először csak a tegnapi napon kaptak tájékoztatást az oktatók, akik hétfőn még nagyelőadásokat tartottak az egyetemen.

A mai veszélyhelyzet kihirdetését követően sem az oktatók, sem hallgatók nem kaptak hivatalos rektori vagy dékáni tájékoztatást a továbbiakról. Az oktatók számára headseteket osztottak ki és informális keretek közt tájékoztatták őket, hogy hogyan kell a távoktatáshoz szükséges programokat letölteni, használni.

„Ez nemcsak oktatástechnikai szempontból problémás eljárás, hanem megalázó is.”

– jegyezte meg forrásunk azzal kapcsolatban, hogy a kormánypárti Hír TV-ből kellett értesülniük az elkövetkezendő napok, hetek menetrendjéből, ugyanis a Merkely rektor úr itt jelentette be hogy a következő két napban rektori szünetet, majd egy hetes tavaszi szünetet rendel el.

 

Frissítés (23:30)

Forrásunk hivatalos úton tájékoztatást nem kapott, de az egyetem honlapján fellelhető ez a pontos megjelenési időpont nélküli rektori közlemény, melyben tájékoztatják az oktatókat és hallgatókat a távoktatási rendszer kialakításáról és felszólítják őket, hogy ne utazzanak külföldre.

Világ

A WHO a mai nap folyamán bejelentette, a Covid-19 koronavírus járvány a pandemic, azaz a világjárvány szintjére lépett. A világszervezet eddig tudatosan mellőzte ezt a kifejezést, a pánikkeltés és a megállíthatatlanság érzésének elkerülése érdekében, azonban a szervezet elnöke, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai napon azt is elmondta, a világjárvány nem egy olyan szó, amit felelőtlenül szoktak használni:

„Az elkövetkezendő hetekben sok új esetre számítunk, a halálozások és az érintett országok számának növekedésével együtt”

– mondta.

A szervezet célja minden bizonnyal a letargikus országok felrázása, hogy azok fokozott erővel készüljenek a járvány megelőzésére, küzdjenek annak megállításáért. Szerinte van esély a világjárvány okozta károk enyhítésére, ha az országok együttműködnek és megfelelő lépéseket tesznek.

A németek 60-70 százaléka megfertőződhet a koronavírussal, mivel arra senki sem immunis,  sem biztos kezelés, sem vakcina nem áll rendelkezésre – mondta Angela Merkel német kancellár mai sajtótájékoztatóján. A 2021-től visszavonuló vezető elmondta, most minden erejükkel azon vannak, hogy meggátolják a vírus terjedését, és majd ha sikerrel jártak, visszatekintenek és megnézik mennyibe került ez az országnak. Merkel kijelentéseit több helyen is kritika fogadta, Andrej Babiš cseh miniszterelnök szerint a kancellár pánikot kelthet az ilyen típusú megjegyzéseivel.

Bár a klímaváltozást okozó károsanyag.kibocsátás időlegesen, a vírus nyomán visszaeső termelésnek köszönhetően csökkent, a korunk egyik legnagyobb problémája továbbra is az éghajlati katasztrófa, amiről a világjárvány akut problémája mellett továbbra is figyelnünk kell. Greta Thunberg klímaaktivista ezért nagy létszámú pénteki tüntetéseit a kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel, annak mérséklődéséig online folytatja tovább.

 

Frissítés (22:20)

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte szerda este jelentette be, hogy az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével minden boltot bezárnak Olaszországban-adta hírül az Index nem sokkal cikkünk megjelenése után, az olasz Il Sole-ra hivatkozva.

„Most minden kereskedelmi tevékenység beszüntetése a legfontosabb, ez alól az alapvető szükségleteket kiszolgáló boltok és a gyógyszertárak képeznek csak kivételt.”

Conte az ország északi régiójának egyes részein már érvényben lévő, a templomokat, mozikat, színházakat és edzőtermeket is bezárató szabályokat terjesztette ki az ország egészére. Így mától bezárnak a bárok, vendéglők, a szépségápolással foglalkozó helyek, mint fodrászatok, kozmetikusok és minden fajta szállásadó helyek is.

A koronavírusról szóló korábbi beszámolók tegnapról, hétfőről és szombatról, valamint további cikkeink a témában itt találhatóak.