Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zuhanó részvények, börtönlázadás és romániai iskolabezárás – koronavírus összefoglaló március 9.

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mivel az utóbbi időben egymást érik a koronavírussal kapcsolatos hírek mind a magyar, mind a nemzetközi sajtóban, úgy döntöttünk, az egyes hírek különálló publikálása helyett esténként napi összefoglalókkal jelentkezünk a járványhelyzet alakulásáról. Ennek megfelelően az alábbiakban olvasható, hogy mi történt a vírussal összefüggően a mai nap, március 9. folyamán Magyarországtól kezdve Olaszországon át Iránig, a tőzsdéktől a börtönökig.

A koronavírusról szóló további cikkeink itt olvashatók. A járvány alakulását, terjedését és visszaszorulását, a legfrissebb számokat ide kattintva lehet állandóan frissülő térképen követni.

Mélyrepülésbe kezdő tőzsdék, felfüggesztett kereskedés

A koronavírus hatására csökkent a kibocsátás és az olaj iránti igény Kínában, ezzel túlkínálat jött létre az olajpiacon. Hasonló esetekben általában a kitermelő országok termeléscsökkentésről állapodnak meg az árak magasan tartása érdekében, azonban most erről Oroszország és Szaúd-Arábia nem tudott megegyezni: olajháború indult a két ország között. Az olajpiacot tovább rémítette Európa potenciális megtorpanása – az észak-olasz karantén bevezetésével ott is visszaesik a kereslet, illetve ha a koronavírus tovább terjed, a vesztegzárat más országok is bevezethetik.

Ennek hatására a hétfő reggeli nyitáskor az 1991-es öbölháború óta nem látott mértékű zuhanás történt az olajárnál, és zuhantak ezzel a részvénypiacok is: a New York-i tőzsdén a 7%-os esés miatt érvénybe lépett egy védelmi mechanizmus, ami ilyen mértékű esés esetén 15 percre felfüggeszti a tőzsdei kereskedést. A nap folyamán a nyitást követően kicsit emelkedtek az árak, de a Dow 5,8%, az S&P 500 5,45% és a Nasdaq pedig így is 4,8% körüli esést mutat.

A koronavírus terjedése óta folyamatos tőzsdei bizonytalanság és a mai események hatására zuhannak a budapesti részvényárfolyamok is – a BUX index -7,51, a Mol-részvények több mint mínusz 10%-kal zártak. Ráadásul nem is ez a leggyengébb eredmény: legrosszabbul a 4iG teljesített, az ő részvényeik majdnem 16%-ot estek.

Hetvenezer ideiglenesen kiengedett rab Iránban

Ideiglenesen több mint hetvenezer iráni rabot engedtek szabadon a koronavírus börtönökben való terjedésének megfékezése érdekében – írta a Reuters Ebrahim Raisi, Irán igazságügyi vezetőjének bejelentése nyomán. Raisi szerint

a fogvatartottak szabadon bocsátása „addig folytatódik, amíg ez nem teremt bizonytalanságot a társadalomban”.

Azt nem árulta el, hogy a szabadon engedett rabok miként és hogyan térnének vissza a börtönökbe. Az iráni hatóságok aggodalmukat fejezték ki továbbá amiatt, hogy a március 20-ai iráni újév (Nowruz) alatt tradicionálisan nyaralni utaznak az emberek Iránban – az egészségügyi minisztérium idén a hagyományokkal szemben mindenkit otthon maradásra intett és a hatóságok korlátozásokat vezettek be a tartományok közötti utazásokra. A figyelmeztetések ellenére azonban továbbra is sokan utaznak északra a tradicionális újévi nyaralóhely, a Kaszpi-tenger felé.

Irán volt a koronavírus egyik első Kínán kívüli gócpontja, jelenleg az országban több mint hétezer diagnosztizált koronavírusos fertőzött beteg van és 237 halott. Az elmúlt 24 órában mintegy hatszáz új beteget regisztráltak és 43-mal emelkedett az elhunytak száma.

Bezárnak az iskolák Romániában

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében másfél hetes tanítási szünetet rendeltek el Romániában szerdától március 22-ig az összes romániai iskolában, óvodában és bölcsődében. Erre amiatt van szükség, mert az észak-olaszországi határok lezárta előtt sok ott élő román az utolsó néhány órát kihasználva hazaindult Romániába, ők pedig potenciálisan szintén a vírus hordozói lehetnek. A fejlemények függvényében a kényszervakációt március 22. utánra is meghosszabbíthatják, egyes tervezetek szerint például a húsvéti szünet előrehozatalával. Március végéig szünetel a közúti személyszállítás is Románia és Olaszország között.

Sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs – a vírus maradjon ott, ahol van, de ne legyen nálunk

Két újabb fertőzöttel kilencre nőtt a magyarországi koronavírusos esetek száma, a betegek közül egy 70 éves férfi kivételével mindenki jól van. Lakatos Tibor ezredes az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy 24 órán belül megváltoztatják a magyar protokollt, aminek részeként megváltozik az egészségügyi dolgozók szűrésének rendje – míg korábban ez a protokoll részeként kötelező volt, most az eü dolgozók szűréséről az egészségügyi hatóságok döntenek. Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy egyébként sehol a világon nem szűrik rutinszerűen az egészségügyi dolgozókat, illetve a szűrés értelmetlen folyamat, mert csak álbiztonságot ad: anélkül is lehet valaki koronavírusos beteg, hogy klinikai tüneteket produkálna

Szlávik János, Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szerint bőven rendelkezésre állnak Magyarországon a koronavírust kimutató tesztek.

A sajtótájékoztatón Lakatos Tibor az elsőként, a Szent László Kórházban karanténba helyezett iráni diákokról is beszélt – elmondása szerint egy részük továbbra sem együttműködő, „nem megengedhető magatartást tanúsítottak” az éjszaka és a mai nap folyamán. Emiatt jelenleg is rendőri erőket vetnek be, az idegenrendészeti hivatal munkatársai tudatták a kórházban lévő irániakkal, hogy ha nem engedelmeskednek, a karantén lejárta után kiutasíthatják őket az országból.

Miután tegnap látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében, a hazai intézkedéssorozat részeként Magyarország úgy határozott, hogy

iráni állampolgároknak nem ad ki vízumot, a már kiadott vízumokat pedig visszavonják, valamint a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a debreceni reptér sem fogad innentől észak-olaszországi járatokat.

Orbán Viktor miniszterelnök is a nap folyamán a koronavírus terjedése kapcsán megszervezett nemzetközi videokonferencián vett részt. A konferenciát Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezdeményezte, Orbán Viktoron kívül részt vett rajta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök és Ludovic Orban román miniszterelnök kapcsolódott be. A miniszterelnökök a tanácskozáson értékelték a járvánnyal kapcoslatos helyzetet és megállapodtak az egyes nemzeti intézkedések összehangolásáról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Börtönlázadás és összeomlás szélén álló egészségügy Olaszországban

Frissítés 23:12: egész Olaszországra kiterjesztik a karantént.

Folytatódik az észak-olaszországi karantén, 16 millió ember, egész Lombardia tartomány és további 11 másik, más tartományokba tartozó város van elzárás alatt. Az új fertőzöttek száma azonban egyre nő, az olasz polgári védelmi hatóság hétfő esti tájékoztatója szerint a nap folyamán több mint ezerötszáz új fertőzöttet regisztráltak és 97-tel nőtt a halálos áldozatok száma.

Az újonnan bevezetett irányelvek szerint ha egy koronavírusos beteg három napja nem lázas, és úgy tűnik, kezd jobban lenni, azonnal kiengedik az intenzív osztályról. Az ilyen betegek a koronavírusos betegek számára kialakított rehabilitációs tüdőosztályra kerülnek át, annak érdekében, hogy minél gyorsabban felszabaduljon az ágyuk az intenzív osztályon.

„Az intenzív osztályokon és általánosan a kórházakban minél gyorsabban fel kell szabadítani az ágyakat, hogy több páciens számára legyen hely”

– nyilatkozta Lombardia egészségügyi minisztere, Angelo Garra. Az olasz kormány 600 millió eurót különített el további húszezer orvos és ápoló felvételére.

Mindeközben az egészséges (vagy egyelőre tünetmentes) emberek tömegesen menekültek közvetlenül a karantén bevezetése előtt északról Dél-Olaszországba, így lehetetlenné vált a vírus izolálása. Az elmúlt két napban ennek részeként több mint 9000 ember érkezett Pugliába, egy részüket már karanténba is helyezték.

Jelenleg több mint négyezer beteget kezelnek kórházban, a diagnosztizált fertőzöttek száma 9172. Eddig 463 halott van Olaszországban, több mint négyötödük 70 év feletti.

Ma került nyilvánosságra az a hír is, hogy a koronavírussal összefüggő hétvégi olaszországi paviai és modenai börtönlázadásban hatan életüket vesztették, amikor a rabok a vírus megfékezése miatt tett intézkedések ellen fellázadtak. Ez azután történt, hogy az olasz kormány vasárnap korlátozta a rabok és a hozzátartozóik kapcsolattartási módjait: március 22-ig az azonnali rendelet szerint betiltották a személyes találkozásokat.

Iráni diáklány: a magyar hatóságok eljárása „távolról sem professzionális”

A karanténból nyilatkozott a Népszavának az egyik iráni diák  arról, hogy miként vette fel vele a kapcsolatot a magyar rendőrség és mi történt vele azután, hogy kiderült, az egyik évfolyamtársa megfertőződött. A lány elmondta, hogy több diáktársával együtt azonnal elmentek teszteltetni, azonban a kórházból hazaküldték őket, hogy várjanak az egyetem utasítására. Az egyetem 14 napos otthoni önkéntes karantént javasolt, a lány ezt be is tartotta, azonban

néhány nappal később Facebookon kereste meg a rendőrség.

Ezt követően ahogy a diáklány bizalmatlanul fogadta a neki író ismeretlen férfi üzenetét és nem akarta az ismeretlen, neki üzenetet író férfinak megadni az adatait, a rendőr azt válaszolta neki, hogy amennyiben nem működik együtt a rendőrséggel, akkor bűncselekményt követ el. „Kérem, legyenek egy kicsit professzionálisabbak. Nem érzem magam biztonságban.” – válaszolta a lány, aztán a férfi végül a saját hivatali számát megadva tudta felvenni a kapcsolatot az iráni diáklánnyal. A telefonban tájékoztatták, hogy fel fogja keresni a rendőrség, majd húsz perc múlva már ott is voltak érte, öt percet adva az összepakolásra. A mentőautóban már ott volt a lány egyik szaktársa, valamint a kórházba menet útközben még felszedték egy másik szaktársukat is.

(MTI, Portfolio, Népszava, Index, Napi.hu, The Guardian)