Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A koronavírussal fertőzött diákok valójában felelősségteljesen jártak el, de nem a SOTE-n múlt, hogy ez kiderült

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap este egy olyan bejegyzés jelent meg a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Facebook-oldalán, amelyben azt írták, a náluk tanuló, koronavírussal fertőzött iráni gyógyszerészhallgató „sajnos nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett”.

Az iráni diákot hibáztató narratíva tegnap gyorsan végigsöpört a sajtón, ugyanakkor a poszt alatt megjelent egy (azóta a HÖK által törölt) komment, amelyben egy hallgató azt állította, nem feltétlenül a koronavírusos diák hibája, hogy fertőzöttsége után még egy hétig iskolába járt. Ezt azért gondolja így, mert ő maga is angol nyelvű képzésben résztvevő gyógyszerészhallgató, és ő például egészen 1-2 nappal azelőttig nem is kapott semmilyen tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatban – így könnyen lehet, hogy a fertőzött hallgatótársa sem volt megfelelően informálva.

Csütörtök reggel a Mérce emailt küldött a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság részére, amelyben megkérdeztük, mikor, milyen nyelven és milyen kommunikációs csatornákon adtak tájékoztatást a SOTE diákoknak a koronavírussal kapcsolatban.

Erre viszont csak annyit kaptunk válaszul, hogy a koronavírussal kapcsolatos kérdéseinkkel forduljunk a minisztériumi Operatív Törzshöz – annak ellenére, hogy mi elsősorban nem a vírussal kapcsolatban érdeklődtünk, hanem az egyetem kommunikációjáról szerettünk volna többet megtudni.

A kérdéseinket ettől függetlenül továbbküldtük az Operatív Törzs kormányzati címére is, akik azt válaszolták: „az egyetem működését illető ügyekkel kapcsolatban az Operatív Törzs nem illetékes, ezért kérjük, hogy kérdéseivel szíveskedjen a SOTE Dékáni Hivatalához fordulni.” (Frissítve: 19.23).

Eközben egy neve elhallgatását kérő SOTE-dolgozó a Mércének elmondta, hogy az egyetemen a belső kommunikáció is gyenge: az első koronavírussal kapcsolatos rektori tájékoztatás a kollégáknak csak március 2-án érkezett meg. A levélben arra kérték a SOTE munkatársait, hogy ne utazzanak fertőzött országba, vagy ha halaszthatatlan dolguk van az érintett területeken, akkor utána vonuljanak önkéntes karanténba 14 napra. Emellett pedig felsorolták az olyan általános higiéniai javaslatokat, mint a kézmosás, kézfertőtlenítés, a kontaktus kerülése és a papírzsebkendő használata.

Forrásunk pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a hivatalos kommunikációban egy Semmelweis Egyetemre járó és egy Szent István Egyetemre járó diákról beszél, a SOTE belső levelezésében két hallgatóról írnak, ugyanis felmerült a gyanúja, hogy náluk még valaki fertőzött lehet.

Nem igaz, hogy a diákok felelőtlenül jártak el

A Mérce információ szerint a diákok február 22-én jöttek vissza Magyarországra, amikor Iránban egyébként még nem nagyon volt tájékoztatás arról, hogy az országban is jelen van a koronavírus. A diákok így is jelentkeztek a Szent László Kórházban, amikor a vírusra utaló tüneteket tapasztalták, így az nem mondható, hogy helytelenül jártak volna el. Azt, hogy a diákok nem hibáztathatóak, Kásler Miklós csütörtöki sajtótájékoztatón adott nyilatkozata is megerősítheti, ugyanakkor az Operatív Törzs úgy értesült, február 24-én a diákok üzemorvosánál jelentkeztek kivizsgálásra.

Az EMMI-miniszter viszont ezután rendre kitért az elől a kérdés elől, hogy mégis mi történt a diákok kivizsgálása és karanténba zárása közötti 8 napban.

Hirtelen érte az egyetemet a koronavírus

Forrásunk a Mércének azt is elmondta, csütörtök délelőtt 3 emelet fertőtlenítését kezdték meg a SOTE Nagyvárad téri tömbjében, de szerinte ez felelőtlenség, valójában az egész épületet fertőtleníteni kellene, ráadásul a büfék és az éttermek továbbra is nyitva tartanak.

Fertőtlenítést rendeltek el a SOTE Nagyvárad téri tömbjének 3 emeletén. Fotó: Mérce

Információink szerint egyelőre rektori tájékoztatás sem történt azzal kapcsolatban, mi a teendő azok után, hogy az egyetem két diákjánál is kimutatták a koronavírust. Továbbá a tanároknak és a diákoknak arról sem szóltak, hogy az emeleteken fertőtlenítés lesz, így azokat a termeket nem tudják majd használni. Úgy tudjuk, az egyik tanszék vezetője a mai napon hazaküldte a kollégákat, és megkérte őket, hogy a következő 1-2 hétben inkább otthonról dolgozzanak – bár felsőbb utasítás ezzel kapcsolatban sem volt még. Annak a csoportnak a tagjai, ahova a fertőzött diák jár, már szintén önkéntes karanténban vannak.

Orbán Viktor miniszterelnök az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elmondta, továbbra is csak erről a két magyarországi esetről tudnak, és jelenleg 24-en vannak karanténban az országban, 230 embertől pedig akkreditált laboratóriumban mintát vettek.

Frissítés, III. 6. 9:20 – A SOTE válaszolt

Az egyetem közleményét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Semmelweis Egyetem koronavírus által érintett iráni hallgatója 2020. február 22-én érkezett vissza Magyarországra Iránból. Felsőlégúti panaszai miatt február 28-án, pénteken hívta fel a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét. Miután elmondta, hogy nemrég tért haza Iránból, a Call Center azonnal elirányította a Délpesti Centrumkórházba (DPC). A diák azonban nem a DPC-ben jelentkezett, hanem március 2-án, hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem által biztosított háziorvosát. A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént.

A Semmelweis Egyetemen Magyarországon elsőként vezettek be óvintézkedéseket a koronavírusra való tekintettel. A szorgalmi időszak megkezdése előtt, 2020. január 28-án minden hallgató megkapott egy részletes kérdőívet (magyarul, angolul és németül, a képzés nyelve szerint), mely alapján felmérték, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Február végéig összesen 12 hallgató jelezte, hogy a koronavírussal érintett területen járt. Az eredmények alapján, függetlenül attól, hogy a hallgatóknak voltak-e tüneteik, kéthetes járványügyi megfigyelés alá helyezte őket az egyetem. Legutóbb március 2-án és március 5-én kapta meg minden hallgató három nyelven az egyetem rektorának tájékoztatását. Ebben többek között kérik a hallgatókat, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, illetve amennyiben ezt nem tudják elkerülni, vagy bizonyítottan fertőzött beteggel találkoztak, akkor 14 napig maradjanak távol az egyetemtől. A fertőzött iráni diák nem tartotta be a fenti utasítást, nem jelzett vissza a kérdőívre.

Címlapkép: Wikimedia Commons