Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Klubrádió „cirkusznak” nevezte az Eszenyi elleni vádakat a színházigazgatóval készült interjúban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerda reggel a Vígszínház jelenlegi igazgatója, Eszenyi Enikő volt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának a vendége. Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője Facebook-bejegyzésben állította, hogy a műsorban Eszenyit egyszer sem szembesítette a műsorvezető az elmúlt napokban ellene felhozott vádakkal, ráadásul az egész interjút „kedélyes” hangnem jellemezte. Gulyás szerint ezzel a rádió megalázta az igazgatónő áldozatait, és ezért bojkottálni fogja a rádiót, amíg az „nem készít tisztességes, az elhangzott vádakkal szembesítő interjút” Eszenyivel.

Hétfőn jelent meg egy cikk a 24.hu-n, amiben a Vígszínház volt dolgozói, többek közt Néder Panni színházrendező és Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens nyilatkoztak arról, hogy Eszenyi Enikő vezetői stílusa mérgező légkört teremtett a színházban. Többen emiatt hagyták ott a vígszínházi munkájukat. A cikket követően a Színház Online közzétett egy támogató nyilatkozatot volt vígszínházi dolgozóktól, akik megerősítették a 24.hu cikkében írtakat.

„Alulírottak személyes tapasztalataink alapján kijelentjük, hogy a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és az agresszív vezetői kommunikáció hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal.

Azért hozzuk nyilvánosságra ezt a levelet, mert a Vígszínházban nem állt rendelkezésünkre olyan intézményi fórum, ahol a személyes tapasztalatainkat, panaszainkat kivizsgálták volna.

Kiállunk az intézményben szerzett tapasztalataikról nyilatkozó Néder Panni színházrendező és Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens mellett. Fontosnak tartjuk a prevenciót, és szolidaritást vállalunk minden jelenleg is ott dolgozó kollégával, aki a hatalommal való visszaélés áldozata”

– írják a levélben, amit eddig több mint harminc színész, rendezőasszisztens, dramaturg és titkár írt alá.

Fenyvesi Lili a 24.hu-nak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a Vígszínházban töltött fél éve alatt napi szinten tapasztalt „abúzust” Eszenyi részéről, mint mondta, „a toxikus légkör által kialakult pszichikai nyomás következtében magam is öt kilót fogytam, illetve a kirúgásomat megelőző próbán pánikrohamom volt.”

A Klubrádió interjújában – bár a beszélgetés nagy része alapvetően a kialakult helyzetet járta körbe – a műsort vezető Para-Kovács Imre valóban

nem idézte egyszer sem konkrétan az Eszenyivel szemben felhozott vádakat.

Emellett többször is említette, hogy a színház nem egy szokványos munkahely: a színház „egy kínzókamra, kényszermunkatábor, elmegyógyintézet keveréke. […] Borzalmas dolgok történhetnek ott és nem is látunk bele igazából – ott szétszedik az embert darabokra, aztán újra összerakják. Persze mindig az a kérdés, hogy hol a határ?” – Para-Kovács rögtön ezzel a felütéssel kezdte a beszélgetést, később pedig kijelentette, hogy „a színház nem demokrácia, ott kőkemény diktatúra van.”

Eszenyi egyébként magát határozott, vezető nőnek állította be (sőt, azt reméli, más nők példaként tekintenek rá), arra a kérdésre pedig, hogy „hol a határ”, annyit válaszolt, hogy „a közönség tisztelete mindig a határ. Mindig a Vígszínház érdeke az elsődleges.” „Furcsa egybeesésnek” tartja továbbá, hogy pont most lépnek a vele kapcsolatos panaszokkal a nyilvánosság elé a színház volt dolgozói, amikor ismét igazgatóválasztás előtt áll az intézmény.

A beszélgetés végén Para-Kovács megkérdezte Eszenyit, hogy „megviseli-e az egész cirkusz”, majd, hogy „tehát az elhangzottak nem igazak?” „Természetesen cáfolom őket” – válaszolta erre Eszenyi.

Gulyás Márton szerint „elfogadhatatlan és vállalhatatlan eljárásrend”, hogy az interjúban a konkrét vádakra egyszer sem kérdeztek rá, „az intézményvezetőt egyszer sem szembesítették az egykori munkatársainak nyilatkozataival.”

„Az ügyet súlyosbítja az a kedélyesség ami az interjú egészét jellemezte, és az hogy a szabad nyilvánosság egyik olyan kiemelkedő médiumában kerülhetett erre sor, mint amilyen a Klubrádió. Nem kérdés: lehet hogy szándékolatlanul, de ezzel a beszélgetéssel megalázták az áldozatokat, ami tolerálhatatlan!” – írja Gulyás a bejegyzésben.

A teljes bejegyzést itt lehet elolvasni:

Szerdán az ATV is exklúzív interjút készített Eszenyivel, amiben a színházigazgató lényegében megismételte a Klubrádiónak mondottakat: kijelentette, hogy ő nyilvánosan nem kritizálna kollégákat, valamint, hogy határozott vezető, de minden döntését a Vígszínház érdekében hozza. Hozzátette, hogy „természetesen” bárkivel leülne megbeszélni az ügyet, aki aláírta a nyílt levelet. Arra, hogy a Túl a Maszat-hegyen főszereplője, Molnár Áron azt nyilatkozta, hogy a próbák alatt verbális abúzus érte, Eszenyi annyit mondott, hogy „erre nem tudok reagálni.”

Az ATV teljes interjúját itt lehet megnézni:

 

A szakmai bizottság keddi döntése alapján egyébként továbbra is Eszenyit javasolja a Vígszínház igazgatójának, a Főpolgármesteri Hivatal viszont felkérte a színház felügyelőbizottságát, hogy folytasson le vizsgálatot az intézmény működésével, vezetésével összefüggő tapasztalatokról beszámoló, az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán.

A Klubrádió szerkesztőségét megkerestük az üggyel kapcsolatban, a cikket frissítjük, amint választ kapunk.