Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogy végre a nők jogairól szóljon a nőnap: tüntetést szerveznek holnap délutánra a Hősök terén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnapra, azaz holnap délutánra nőnapi tüntetést szervez a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene, Legyen nőnap! címmel. Az esemény leírása szerint a szervezők szeretnék, ha végre az ajándékozgatás helyett arról szólna a nőnap, amiről eredetileg is szólnia kellene: a nők jogairól.

„Ezúttal arról a jogukról, hogy ne haljon meg hetente legalább az egyikük a kapcsolati erőszak áldozataként, hogy ne legyen köztünk kétszázezer bántalmazott, hogy ne minden ötödikünk tapasztalja meg a kapcsolati erőszakot élete során.”

Az esemény szervezői emellett kiállnak az Isztambuli Egyezmény ratifikálása mellett, illetve azt kérik, hogy a bonbon- és virágosztás mellett a férfiak nem csak ezen a napon, hanem egyébként is álljanak ki nőtársaik mellett és támogassák őket. A résztvevőket pedig arra bíztatják: ha már virágoshoz mennek aznap, a tüntetésre hozzanak magukkal egy sárga rózsát, amely a kapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképének számít. A demonstráció holnap délután, fél ötkor kezdődik a Hősök terén.

Az esemény fővédnöke Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a fellépők között pedig olyan neveket találunk, mint Barkóczi Noémi folkénekesnő, Kollár-Klemencz László, a nemrégiben feloszlott Kistehén énekese, valamint Király Linda és Závada Péter költő.

Ha emellett máshogyan (is) ünnepelnénk a nőnapot: a kőbányai Momentum a holnapi nap során is folytatja Nem luxus táska-ihletettségű kampányát, amelynek lényege, hogy megunt (de jó állapotban lévő) táskákat bontatlan női higiéniai termékekkel megtömve leadhatunk a párt helyi irodájában, az Állomás utca 15. alatt, ők pedig eljuttatják azokat szegénységben élő nőknek.

A fővárosi eseményen kívül több vidéki városban is tartanak hasonló, nőnapi demonstrációt: Debrecenben, Miskolcon, Dunaújvárosban, Érden, Szentesen és Tárnokon is.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.