Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ELTE-n is korlátozásokat rendeltek el a koronavírus miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután a Semmelweis Egyetem koronavírus-fertőzéssel azonosított iráni diákjaival érintkezhettek olyanok, akiknek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is voltak óráik az egyetem angol nyelvű gyógyszerészképzésének keretében, az ELTE úgy határozott, hogy szintén óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezése érdekében – írja az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testületének közleménye.

Ennek keretében határozatlan időre felfüggesztik az angol nyelvű gyógyszerészképzést, melyen a fertőzött hallgatókkal érintkezett személyek is részt vettek.

Az egyetem felszólítja továbbá azon polgárait, akik az elmúlt két hétben a fertőzött területeken, vagyis Kínában, Dél-Koreában, Észak-Olaszországban vagy Iránban jártak, hogy ne látogassák a képzéseket és az egyetemi rendezvényeket, valamint maradjanak távol az egyetemtől.

Az érintetteket, akiknek körébe beletartoznak azok is, akik a fent körülírt személyekkel találkoztak az elmúlt két hétben, az ELTE felszólítja, hogy lehetőleg két hétre vonuljanak önkéntes karanténba, és a háztartáson belüli érintkezést is minimalizálják, hogy ezzel megelőzzék a járvány súlyosbodását.

A közleményben felszólítják azokat, akik a SOTE gyógyszerészképzésének ELTE-s óráit látogatták, hogy szintén két hétig tartsák távol magukat az egyetemtől, az érintett kollégistáknak pedig jelezniük kell a kollégiumok vezetésének, hogy fertőzésveszélynek voltak kitéve, hogy elkülöníthessék őket.

Az egyetem a hallgatók és az oktatók karantén miatti hiányzását indokolt távollétnek minősíti, és nem szankcionálja a közlemény szerint, az érintetteknek mindössze elektronikus formában kell jelezniük, az elmaradt kurzusok pótlásáról pedig a későbbiekben fog dönteni a vezetőség.

A Professor Emeritusokat és az idősebb kollégákat fokozott veszélyeztetettségük okán külön kéri az egyetem, hogy maradjanak távol a közösségi eseményektől, és az óráikat se tartsák meg. Akiknek van rá lehetőségük, azokat felszólítják, hogy távolról végezzék munkájukat.

Az ELTE – noha kifejezi nemzetközi elkötelezettségét a kutatás, oktatás és tudomány terén – arra kéri az egyetemi polgárokat, hogy lehetőleg ne utazzanak, és ne is szervezzenek külföldi utakat, mert nagy esély van arra, hogy azok meghiúsulnak, amennyiben a nemzetközi járványhelyzet úgy alakul.

Ahogy azt tegnap megírtuk, az egyetem és a kormány kommunikációjával szemben az iráni diákok, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést, felelősségteljesen jártak el. Miután február 22-én visszatértek Iránból, amint tüneteket észleltek magukon, jelentkeztek járványügyi kivizsgálásra, ennek ellenére a SOTE és a magyar egészségügyi ellátórendszer nem rendelkeztek azonnali karanténba helyezésükről, így az egyetemeken, melyeket látogattak, másoknak is átadhatták a fertőzést.

A koronavírus-járványról szóló cikkeinket ezen a linken éritek el.

A cikk egy korábbi verziójában tévesen azt írtuk, a koronavírussal fertőzött hallgatók is jártak képzésekre az ELTE-re. Ezzel szemben az egyetem a kontaktszemélyek kontaktjait kérte, hogy vonuljanak karanténba, elővigyázatosságból.