Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába sért uniós jogot a Lex CEU, a kormány továbbra is kiáll mellette

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, III. 6. 8:25

A Fidesz reagált az EUB döntésére, miszerint a közösségi jogba ütközik a lex CEU, írja a Magyar Nemzet. Hollik István, a párt kommunikációs igazgatója szerint a törvény alkalmasságát jelzi, hogy számos külföldi egyetem meg tudott felelni a feltételeknek, szemben a CEU-val.

A kormánypárt fenti álláspontja már csak azért is hathat cinikusnak, mert még a kormánypárti sajtó és a Fidesz is CEU-törvényként hivatkozza a szabályozást, melynek célja eleve az volt, hogy a Soros-egyetemként csúfolt intézményt elüldözzék Budapestről, ami – hosszas húzd meg-ereszd meg játék után – jobbára sikerült is, még ha maradnak is az egyetemnek egyes részei Budapesten.

Korábban írtuk

Uniós jogot sért a magyar felsőoktatási törvény módosítása, amelynek értelmében Magyarországon csak úgy működhet külföldi oktatási intézmény, ha saját hazájában is végez tényleges oktatási tevékenységet és az együttműködést nemzetközi szerződés rögzíti – közölte Juliane Kokott, az Európai Bíróság főtanácsnoka Luxembourgban csütörtökön.

Az említett, Lex CEU névre keresztelt törvénymódosítás lehetetlenítette el a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését, az egyetem a lépés nyomán Bécsbe helyezte át kampuszát. Az új évfolyamok jelenleg is már ott kezdik meg a képzésüket. Kokott szerint azonban a törvénymódosítás tartalma szembemegy az uniós joggal: Magyarországnak egyenlő bánásmódot kell biztosítania a külföldi és belföldi felsőoktatási intézmények számára.

A Lex CEU része ugyanis az a követelmény, miszerint nemzetközi szerződés szükséges a Magyarországon működő külföldi egyetemek számára ahhoz, hogy tevékenységüket folytathassák.

Ez több szabályt is sért:

  •  egyrészt ellentétes az EU Alapjogi Chartájával, ugyanis aránytalanul korlátozza a tudomány, valamint az oktatási intézmények alapításának és működtetésének szabadságát, és
  • ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében létrehozott, a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményben (GATS) előírt egyenlő bánásmód elvével, illetve
  • a GATS-egyezményt az EU is jóváhagyta, így az elv az uniós jog részévé is vált, tehát a Lex CEU így is sérti az uniós jogokat.

Ennek értelmében az Európai Bizottság be is perelte a magyar államot, hogy állapítsák meg a magyar jogszabály, a Lex CEU uniós joggal való összeférhetetlenségét.

2017-ben született meg a tiltakozók által Lex CEU névre keresztelt, a felsőoktatási törvényt érő törvénymódosítás. Ebben kimondták, hogy az Európai Gazdasági Térségen kívüli államokból származó felsőoktatási intézmények csak akkor működhetnek Magyarországon, amennyiben a származási állammal nemzetközi szerződést köt Magyarország, valamint a külföldi felsőoktatási intézmény a származási országában is oktatási tevékenységet folytat. Ennek nyomán nagy ellenállás alakult ki, azonban az egyetem budapesti kampuszának teljeskörű korábbi működését már nem sikerült megmenteni.

A Közép-európai Egyetem (CEU) csütörtökön juttatta el közleményét az MTI-hez, amelyben üdvözlik Juliane Kokott bejelentését. A főtanácsnok ajánlása minden részletében megerősíti a CEU 2017 áprilisi, Lex CEU ellen felhozott érveit, a javaslat jelentős előrelépés – írják.

Az egyetem várja a bíróság ősszel esedékes végső döntését, számukra kedvező ítélet esetén Magyarország vissza kell vonja a Lex CEU-t. Ezzel visszaállítanák az egyetem jogát ahhoz, hogy amerikai akkreditációval rendelkező egyetemként Magyarországon működjön – jelenleg tavaly január óta nem vehetnek fel diákokat amerikai akkreditációjú programjaikra.

A javaslat tehát nem hozott érdemi változást a CEU helyzetében, ameddig a kormány vissza nem vonja a Lex CEU-t, addig nincs más választásuk, mint Bécsbe költöztetni az amerikai akkreditációval rendelkező képzéseiket.

Közleménye szerint a CEU azonban

„sose fogja hagyni, hogy a kormány teljesen kiszorítsa budapesti otthonából. A CEU továbbra is jelen lesz a városban a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével (IAS – Institute for Advanced Studies), a Nyílt Társadalom Archívummal (OSA – Vera and Donald Blinken Open Society Archives), a Demokrácia Intézettel, a kognitív tudományok terén kutató laboratóriumaival és a magyar akkreditációhoz kötődő oktatással.”

A CEU kormányzati abuzálásáról részletesen beszámoltunk a Mércén, és a jövőben is így fogunk tenni. További cikkeinket a témában itt olvashatjátok.

(MTI)
Címlapkép: Tüntetés az oktatás szabadságáért, 2018. november 24. (Fotó: Markoszov Szergej / Mérce)