Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyilvánosan kért bocsánatot Andrej Babiš cseh miniszterelnök, amiért lehazaárulózott két EP-képviselőt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedden egy rádióinterjúban bocsánatot kért és elismerte, hogy túlzásba esett Andrej Babiš cseh miniszterelnök, miután hazaárulónak nevezett két EP-képviselőt, akik az elmúlt napokban Prágába látogattak a miniszterelnök összeférhetetlenségi ügyének vizsgálata részeként.

A vele szemben vizsgálódó két cseh európai parlamenti képviselőt azért nevezte hazaárulóknak, mert szerinte nekik épphogy megvédeniük kellene Csehország érdekeit, az EP-képviselői munka ugyanis „politikai misszió”. Babiš szavai nyomán egyikőjük, Tomáš Zdechovský halálos fenyegetéseket is kapott, ezért jogi lépéseket fontolgat a miniszterelnökkel szemben.

Babiš politikai és gazdasági tevékenysége között tavaly decemberben állapított meg összeférhetetlenséget az Európai Bizottság, mert a miniszterelnök tulajdonában lévő, Gólyafészek nevű cég 50 millió korona (kb. 622 millió forint) EU-támogatáshoz jutott, a gyanú szerint erre a célra létrehozott fiktív kisvállalkozásokon keresztül. Az ügyben a miniszterelnök felesége és fia, valamint a párt korábbi alelnöke érintettsége is felmerült.

A cseh rendőrség 2015 decemberében kezdett vizságlódni, majd 2016 márciusában az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF)  is bekapcsolódott a nyomozásba, amelyet 2017 decemberében zártak le. Az OLAF 2017-es jelentése, melyet a cseh pénzügyminisztérium megpróbált eltitkolni a nyilvánosság elől, „súlyos szabálytalanságokat” észlelt. A jelentést végül 2018 januárban két napilap hozta nyilvánosságra. A dokumentumok szerint az Andrej Babiš tulajdonában álló luxus-szabadidőközpont felépítéséhez szükséges támogatási kérelmet hamis adatokkal adták be, a dokumentumok Babiš aláírását is tartalmazták.

Babiš a holdingját 2017-ben, pár hónappal hatalomra kerülése előtt két vagyonkezelői alapba helyezte, az Európai Bizottság szerint azonban ezt követően is profitált a holdingból, mivel ő a vagyonkezelői alapok egyetlen kedvezményezettje, és felettük jelentős befolyással bírt kormányfőként is. A Bizottság szerint ezért több, mint 5 és fél milliárd forintot kellene visszafizetnie.

Bár időről időre ezrek vonulnak utcára a cseh államfő ügye, illetve amiatt, hogy az emberek úgy érzik, az irányítása alá akarja vonni a közmédiát, a bíróságokat, ügyészségeket és más demokratikus intézményeket, amelyeknek azonban nem a politikusokat, hanem az egész társadalmat kell szolgálniuk, Babiš a személyével kapcsolatos vádakat továbbra is elutasítja.

(radio.cz)