Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Prágában ezrek tüntettek a demokratikus intézmények elleni támadások miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A múlt évben kétszer is negyedmilliós tüntetést szervező Millió pillanat a demokráciáért cseh civil mozgalom újra utcára szólította szimpatizánsait vasárnap Prágában.

A demonstráció oka az volt, hogy a cseh parlament alsóháza Stanislav Křeček volt szociáldemokrata képviselőt választotta meg az új cseh emberi jogi biztosnak, akit a sajtó egyértelműen Milos Zeman államfő és Andrej Babiš kormányfő emberének tart.

Ahogy arról a Mérce is beszámolt, Millió pillanat korábban követelte Andrej Babiš lemondását mivel szerintük politikai szerepvállalása összeférhetetlen vállalkozói tevékenységével, ezentúl azt, hogy távozzon tisztségéből Marie Benešová igazságügyi miniszter, mivel őt azzal  gyanúsítják, hogy szükség esetén kész lenne leállítani a Babiš ellen folyó eljárásokat.

Ezeken felül követelte eddig is a mozgalom, hogy erősítsék meg a bíróságok, az ügyészség és a közmédia függetlenségét.

A Letná téri tüntetésen novemberben és a közszolgálati hírtelevízióban közvetített beszédekben többször is elhangzott: nem szabad megengedni, hogy náluk is a magyarországihoz vagy a lengyelországihoz hasonló helyzet alakuljon ki.

A vasárnapi tüntetésen, ahol több ezren jelentek meg (létszámban elmaradva a két legnagyobb demonstrációjuktól) a mozgósítás jelszava a

„Védjük meg demokratikus intézményeinket – Nem akarunk Magyarország és Lengyelország útjára térni!”

volt.

„A tüntetés nem Křeček személye ellen irányul, hanem az ellen, hogy Zeman és Babiš igyekeznek ellenőrzésük alá vonni a közmédiát, a bíróságokat, ügyészségeket és más demokratikus intézményeket, amelyeknek azonban nem a politikusokat, hanem az egész társadalmat, az állampolgárokat kell szolgálniuk.”

– mondta Mikulás Minár, a Millió pillanat elnöke a tüntetésen elhangzott beszédében.

A tömegben olyan transzparenseket is lehetett látni, mint az „Az Európai Unió, nem pedig Orbán és Kaczynski útján akarunk járni” vagy „A média nem a politikusoké!”

Babiš amúgy a személyével kapcsolatos vádakat továbbra is elutasítja, és azt állítja: nem áll fenn összeférhetetlenség, mert cégeit, az Agrofert Holdingot 2017 februárjában a hatályos törvény értelmében már vagyonkezelő alapokba helyezte.
A szervezők mintegy 300 ezerre, a rendőrség pedig 200 ezerre becsülte a Letná téri tüntetés résztvevőinek számát. Az 1989-es rendszerváltás óta ez volt az egyik legnagyobb kormányellenes megmozdulás Csehországban.

A szervezők további tüntetésekre készülnek vidéki helyszíneken, és júniusban ismét a fővárosban tartanának demonstrációt.

(MTI; ct24.ceskatelevize.cz)