Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra százezrek követelték Prágában, hogy a hatalom ne alakítson ki a „magyarországihoz hasonló” helyzetet

Ez a cikk több mint 1 éves.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök lemondását követelte szombaton Prágában a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte kormányellenes tüntetés legalább 200 ezer résztvevője. A tüntetés szervezői szerint Andrej Babiš politikai szerepvállalása összeférhetetlen vállalkozói tevékenységével, ezért vagy meg kellene válnia vagyonától, vagy távoznia kellene a kormány éléről.

A demonstráció másik apropója az volt, hogy vasárnap lesz harmincéves a „bársonyos forradalom”, melynek során Csehszlovákiában 1989-ben Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) viszonylag békés keretek között átadta a hatalmat az emberjogi mozgalomnak.

Emlékezetes, hogy Babiš ellen nemrég ugyancsak százezrek mozdultak meg: idén júniusban szintén mintegy negyedmillió ember követelte a miniszterelnök távozását.

Mikulás Minár, a Millió pillanat a demokráciáért társulás elnöke közölte: ha Babiš az év végéig nem tesz eleget a követeléseknek, akkor január 7-én újabb tiltakozási hullámot indítanak el.

Andrej Babiš távozása érdekében a civil társulás aláírásgyűjtést is indított, s a cél legalább egymillió támogató megszerzése. A társulás korábbi, hasonló célú petíciója alá azonban a tervezett egymillió aláírást mindeddig nem sikerült összegyűjteni.

A demonstráción elhangzott az a korábban a tüntetők által már ugyancsak megfogalmazott követelés is, hogy távozzon tisztségéből Marie Benešová igazságügyi miniszter. Benešovát azzal gyanúsítják, hogy szükség esetén kész lenne leállítani a Babiš ellen folyó eljárásokat.

A tüntetők harmadik követelése, hogy erősítsék meg a bíróságok, az ügyészség és a közmédia függetlenségét. A tüntetésen elfogadott nyilatkozat ugyanakkor felszólította az ellenzéki jobboldali pártokat, hogy a demokrácia védelme érdekében fogjanak össze és legyenek aktívabbak.

A Letná téri tüntetésen és a közszolgálati hírtelevízióban közvetített beszédekben többször is elhangzott: nem szabad megengedni, hogy náluk is a magyarországihoz vagy a lengyelországihoz hasonló helyzet alakuljon ki. A prágai megmozdulás résztvevői szerint a kormányzat mindkét országban megsérti a demokrácia szabályait.

Babiš kormányfő az Agrofert Holding tulajdonosaként Csehország második leggazdagabb embere. Az ellenzék, a civil szféra és a sajtó egy része azzal gyanúsítja, hogy visszaél politikai tisztségével és pozícióját személyes vagyonának gyarapodására használja. Bírálják azt is, hogy Babiš a rendszerváltás előtt tagja volt a kommunista pártnak, és állítólag együttműködött az állambiztonsági szolgálattal.

Babiš a vádakat elutasítja, és ismételten azt állítja: nem áll fenn összeférhetetlenség, mert cégeit, az Agrofert Holdingot 2017 februárjában a hatályos törvény értelmében már vagyonkezelő alapokba helyezte.
A szervezők mintegy 300 ezerre, a rendőrség pedig 200 ezerre becsülte a Letná téri tüntetés résztvevőinek számát. Az 1989-es rendszerváltás óta ez volt az egyik legnagyobb kormányellenes megmozdulás Csehországban.

(MTI//Deutsche Welle)