Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Prágában több százezer ember tüntetett a kormányzati korrupció ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szervezők szerint több mint 250 ezer ember gyűlt össze kezdésig vasárnap kora este a cseh fővárosban, hogy immár második alkalommal követeljék a kormányfő, Andrei Babiš (ANO) lemondását posztjáról.

A korábbi, június elején megtartott tüntetésen körülbelül fele ennyien voltak kint, akkor is hasonlóak voltak a követelések.

A transzparenseken olyan feliratok voltak láthatók, mint a

„Szégyellem a miniszterelnökömet”

A demonstrációt az Egymillió Pillanat a Demokráciáért csoport szervezte, amely egy kisebb diákkörből nőtte ki magát. A Letná parkban megrendezett tüntetésen a szervezők mellett művészek, szakértők és civilek is felszólaltak a kormányzati korrupció, az igazságszolgáltatás ellehetetlenítése és az antidemokratikus hatalomkoncentráció ellen.

Benjamin Roll, a szervező egyesület alelnöke beszédében leszögezte, hogy korábban úgy gondolta, az 1989-es rendszerváltáskori Letnán tartott több százezres tüntetésekhez hasonlókra már nem lesz szükség, de

„ez most más helyzet, most azért vagyunk itt, hogy megvédjük a demokráciát. Ne üljünk a babérjainkon, ez hosszú menet lesz!”

A kormányfőt a rendőrség uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, és már a vádemelést is javasolta, a főügyész azonban egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy megteszi-e a rendőrség által javasolt lépést.

A Babis által korábban egyedül tulajdonolt Agrofert holdinghoz tartozó egyik cég 2007-2008-ban ismeretlen tulajdonba került és így jogosulttá vált a méreténél fogva, hogy EU-támogatásra pályázzon – a cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. A rendőrség egy hónapja vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, és javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora – elleni vádemelést.

Babis a holdingját 2017-ben, pár hónappal hatalomra kerülése előtt két vagyonkezelői alapba helyezte, az Európai Bizottság szerint azonban, amely 71 oldalas jelentést készíttetett az ügyben, Babis ezt követően is profitált a holdingból, mivel ő a vagyonkezelői alapok egyetlen kedvezményezettje, és felettük jelentős befolyással bírt kormányfőként is. A Bizottság szerint ezért több, mint 5 és fél milliárd forintot kellene visszafizetnie.

A demonstráción nem csak Babis, de az áprilisban kinevezett igazságügyi miniszter távozását is követelték, a tüntetők ugyanis attól tartanak, az újonnan kinevezett Marie Benesová nyomást gyakorolna a főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben.

Forrás: lidovky.cz