Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

120 ezren tüntettek Prágában az uniós pénzekkel visszaélő Andrej Babis miniszterelnök ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Vencel térre szervezett megmozduláson a tüntetést meghirdető Millió pillanat a demokráciáért vezetői szerint nagyjából 120 000 ember vett részt június 4-én, ami azt jelentheti, hogy az államszocializmus utáni Csehország legnagyobb tüntetésén követelték a jelenleg hatalmon lévő kormányfő, Andrej Babis távozását.

Fotó: @korda / Twitter

A kormányfőt a rendőrség uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, és már a vádemelést is javasolta, a főügyész azonban egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy megteszi-e a rendőrség által javasolt lépést.

A Babis által korábban egyedül tulajdonolt Agrofert holdinghoz tartozó egyik cég 2007-2008-ban ismeretlen tulajdonba került és így jogosulttá vált a méreténél fogva, hogy EU-támogatásra pályázzon – a cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. A rendőrség egy hónapja vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, és javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora – elleni vádemelést.

Babis a holdingját 2017-ben, pár hónappal hatalomra kerülése előtt két vagyonkezelői alapba helyezte, az Európai Bizottság szerint azonban, amely 71 oldalas jelentést készíttetett az ügyben, Babis ezt követően is profitált a holdingból, mivel ő a vagyonkezelői alapok egyetlen kedvezményezettje, és felettük jelentős befolyással bírt kormányfőként is. A Bizottság szerint ezért több, mint 5 és fél milliárd forintot kellene visszafizetnie.

A demonstráción nem csak Babis, de az áprilisban kinevezett igazságügyi miniszter távozását is követelték, a tünteték ugyanis attól tartanak, az újonnan kinevezett Marie Benesová nyomást gyakorolna a főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben.

Azonban egyelőre úgy tűnik, sem az államfő, sem a koalíciós partner nem fog kihátrálni Babis mögül, ahogy ő sem fogja benyújtani egyhamar lemondását.

A tüntetést szervező Millió pillanat a demokráciáért vezetői mindenesetre bejelentették, hogy a következő Babis-ellenes tüntetést június 23-án Prága legnagyobb terén, a Letná téren tartják.

(MTI, BBC)

Címlapkép: @korda / Twitter