Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két koronavírusos beteg van Magyarországon

Orbán Viktor miniszterelnök néhány perccel ezelőtt jelentette be Facebook-oldalán, hogy Magyarországon elsőként két Budapesten tanuló iráni diák került kórházba a mai napon koronavírus fertőzés miatt.

A fertőzöttek azonosítását követően az operatív törzs rögtönzött ülést tartott. Orbán Viktor az ott elhangzottak alapján azt mondta, most úgy tűnik, hogy a két diák tünetmentes, de a fertőzés tényét megállapították, ezért a szükséges eljárás szerint az ilyen esetekre kijelölt Szent László Kórházba szállították őket.

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy az operatív törzs áttekintette a védekezéshez szükséges feltételek meglétét, és azt állapította meg, hogy a szükséges számú kezelő személyzet (ápolónők, orvosok) rendelkezésre állnak és felkészültek, illetve a védekezéshez szükséges technikai eszközök (például maszkok) szintén rendelkezésre állnak, és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok is alkalmasak arra, hogy az eljárásban résztvevők (orvosok, rendőrök, hatóságok, közigazgatási szakemberek) el tudják végezni a munkájukat.

„Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk”

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az operatív törzs minden nap délben összeül, majd sajtótájékoztatót tart az éppen aktuális helyzetről.

Szlávik János osztályvezető főorvos az Operatív törzs rendkívüli sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a diákoknak enyhe tüneteik vannak, nem lázasak, teljes gyógyulásukig karanténban maradnak. A két diákkal együtt lakó két személyt (egyikük házastársát, másikuk barátnőjét) szintén izolálták a kórházban.

Az operatív törzs információi szerint mindkét diák az iráni újévet ünnepelte otthon,  családjánál. Ezt követően egyikük magától jelentkezett szűrésre, a másik esetben az enyhe tünetek ellenére úgy döntöttek, elkészítik a tesztet. Hogy merre jártak, miután visszatértek Magyarországra, illetve kivel léptek kapcsolatba, jelenleg kivizsgálás alatt áll.

A koronavírusról bővebben a kormány ma élesített weboldalán, illetve az ott megadott elérhetőségeken lehet tájékozódni, a Társaság a Szabadságjogokért karantén kisokosa pedig itt olvasható.

Ahogy arról beszámoltunk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden arról beszélt, hogy bár a koronavírus halálosabb, mint a szezonális influenza, ugyanakkor viszont kevésbé gyorsan terjed, és meg is lehet fékezni.

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz elmondása szerint

a koronavírus hordozói kevésbé fertőzőek a lappangási időszak alatt, mint az influenza hordozói.

Tehát a tüneteket még nem produkáló fertőzöttek nem jelentős terjesztői a koronavírusnak. A kínai adatok alapján a koronavírussal diagnosztizáltaknak csupán az 1 százaléka olyan, akiknek még nincsenek tüneteik, és többségüknél ezek pár nap után jelentkeznek is.

A főigazgató összefoglalójában kitért arra is, hogy

a koronavírus megfékezhető, ellentétben az influenzával.

Ez annak köszönhető, hogy az influenzánál nem végeznek kontaktkutatást (tehát nem térképezik fel, hogy a beteg pontosan mikor és hol kapta el a fertőzést, valamint, hogy kikkel érintkezett azóta), míg a koronavírusnál igen- legalábbis „el kellene végezni” Gebrejeszusz szerint, mivel ezzel „meg lehet előzni a fertőzések terjedését és életeket lehet menteni”.

tudnivalók a koronavírusról. forrás: magyarország kormánya /facebook

A WHO főigazgató a jó hírek mellett említett néhány rosszat is: például, hogy a koronavírus halálosabb az influenzánál. Míg az utóbbinál kevesebb mint 1% a halálozási arány, addig előbbinél ugyanez 3,4%. Emellett a koronavírusnak még nincs védőoltása – bár több mint 20 különböző vakcinán dolgoznak jelenleg -, plusz ellentétben az influenzával, még senki se vált immunissá a vírussal szemben.

Beszédének a végén Gebrejeszusz a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta: a kialakult helyzetet

„nem tudja a WHO, vagy egyetlen iparág egyedül megoldani. Mindannyiunknak együtt kell dolgoznunk azért, hogy az összes ország meg tudja védeni azokat [az egészségügyi dolgozókat], akik megvédenek minket.”

A világon jelenleg 94 251 fertőzöttet, 51 039 gyógyultat és 3 214 regisztráltak jelen állás szerint.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt