Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feljelentést tett az MSZP a közmédián belüli cenzúra miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Médiatanácshoz és a legfőbb ügyészhez fordult az MSZP azok miatt a hétfőn napvilágra került belső levelzések miatt, amelyek szerint valakik kézi vezérléssel hagyják jóvá a közmédia által feldogozandó témákat. A szocialisták szerint hivatali visszaélés bűntette valósulhatott meg, amennyiben hitelesek a Politico nevű portálon megjelent anyagok.

Mint arról mi is beszámoltunk, a levelekből az derül ki, hogy a közmédia újságírói nem dolgozhatnak fel bizonyos témákat, mások esetében pedig előzetes hozzájárulást kell kérniük. Arra is van példa, hogy publikálás előtt ismeretlen „felsőbb” szerkesztőkhöz kell elküldeniük jóváhagyásra anyagaikat. Csak előzetes jóváhagyás után foglalkozhatnak az újságírók például olyan témákkal, mint az uniós politika vagy Greta Thunberg. Az emberi jogi szervezetekről szóló hírek pedig egyenesen tiltva vannak.

Kunhalmi Ágnes szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság Médiatanácsának(NMHH) elnökéhez azért fordul, mert a kiszivárgott anyagok szerinte igazolják, hogy a közszolgálati média szerkesztői szabadságát korlátozzák. Karas Mónikától azt szeretné megtudni az MSZP-s politikus, indult-e már eljárás az ügyben a médiahatóság részéről, ha pedig nem, akkor részletes cáfolatot szeretne a Politico által nyilvánosságra hozott dokumentumokban szereplő állításokra. Azt a kérdést is felteszi a Médiatancsának Kunhalmi, hogy milyen következménye lesz annak, ha tényszerűen bebizonyosodik, hogy „illetéktelen személyek” nyúlnak bele a közmédia hírszerkesztésébe.

Ezzel párhuzamosan Kunhalmi beszámolója szerint Polt Péternek is kérdést címzett az MSZP, miután ez már nem az első alkalom, hogy terhelő anyagok kerülnek nyilvánosságra a közmédia kézivezérléséről, a hírszerkesztők felett álló „külsős személyről”, „politikai szempontú témaválogatásról”.

Nem ez az első kiszivárogtatás az MTVA háza tájáról: az elmúlt évben volt és jelenlegi alkalmazottak névvel és név nélkül több alkalommal vallottak a közmédián belüli cenzúráról, az ellenzék lejáratására vonatkozó utasításokról. A hírhamisítás sem idegen a közmédiától, sőt akár előléptetéssel is járhat: Papp Dániel, az MTVA 2018-ban kinevezett vezérigazgatója korábban két hírhamisítási ügybe is belekeveredett.

Ezért Kunhalmi azt kérdezte írásban a lgefőbbügyésztől:

„Véleménye szerint megvalósulhatott-e a hivatali visszaélés bűntette abban az esetben, ha arra jogosulatlan, a közsolgálati média szervezetrendszerén kívüli személyek jogtalan befolyást gyakoroltak a hírszerkesztési tevékenységre?”

„Ezt tekintheti feljelentésnek is részemről a legfőbb ügyész úr” – tette hozzá Kunhalmi.

Az újabb, közmédiát érintő botrányhoz Kunhalmi Ágnes hozzáfűzte azt is: a belső levelezések is csak megerősítik azt, hogy az ellenzéki parlamenti képviselők jogosan mentek be az MTVA épületében 2018 decemberében a kormányellenes tüntetések idején, és volt létjogosultsága annak, hogy be akarták olvastatni a tüntetők követeléseit. Azóta – mint azt mi is megírtuk – a bíróság is jogerősen kimodnta azt, hogy a képviselők eltávolítását célzó birtokvédelmi eljáráshoz nem volt joga sem a kerületi jegyzőnek, sem az MTVA-nak, tehát az ellenzéki politikusok jogszerűen tartózkodtak a közmédia épületében.

Kunhalmi Ágnes ehhez kapcsolódóan elmondta: március 18-ára várja a döntést abban az eljárásban, amelyet az MSZP még korábban indított az NMHH ellen amiatt, hogy  a hatóság nem vizsgálta ki, miért csak az MTVA ügyvédjei kaptak megszólalási lehetőséget a közmédia műsoraiban a 2018. decemberi ügy kapcsán, és miért zajlott teljesen egyoldalú tájékoztatás a képviselők eltávolítását követő perről.

Az MTVA még hétfőn úgy reagált a Politicóban megjelent, majd a független sajtóban végiggyűrűző kiszivárgott levelezésekre: „Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát”.

Kunhalmi Ágnes szerdai sajtótájékoztatója teljes hosszában megtekinthető a Mérce felvételén:

Címlapkép: Markoszov Szergej