Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Anyagi bizonytalanságba került a Katona a színháztörvény miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csökkenti a februári és márciusi bemutatóinak költségeit a Katona József Színház, miután múlt héten a  Fővárosi Közgyűlés elfogadta azt a határozatot, amely rögzíti, melyek lesznek azok a fővárosi színházak, amelyeket kizárólagos fővárosi fenntartásban tartana a főváros, és melyek azok, amelyeket a kormánnyal „közös működtetésbe” ad.

Ennek értelmében a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház kerülnek közös működtetésbe, a kormány által sokat támadott – első sorban a Katona – színházak pedig továbbra is kizárólagos fővárosi fenntartásban maradnak, így a kormány nem kap beleszólást azok működésébe.

A „megosztásra” azután lett szükség, hogy tavaly decemberben a kormány villámgyorsan módosította a kulturális intézményekre vonatkozó szabályozást, megfosztva a budapesti kőszínházakat a normatív állami támogatástól. Ezentúl egy színház csak akkor kaphat központi költségvetési finanszírozást, ha a fenntartó önkormányzat megosztja a döntési jogköröket a kormánnyal – ez érdemben azt jelenti, hogy az önkormányzat mellett a kormány is beleszólást kap az igazgatók kinevezésébe.

A Fővárosi Közgyűlés döntésével kapcsolatban egyébként kisebb konfliktus is kialakult a DK és a városvezetés között, előbbi szerint ugyanis nem értett egyet azzal, hogy a fővárosnak meg kellene osztania egyes színházak működtetését a kormánnyal. Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, a DK fővárosi frakcióvezetője Facebook-oldalán később azt írta, az előterjesztést

„sok vita után, nehéz szívvel, jobb meggyőződésünk ellenére szavaztuk ezt meg.”

Ez azonban jelentősen megnehezítette a Katona József Színház működését: mint az a színház mai Facebook-bejegyzésében olvasható,

az anyagi bizonytalanság miatt januárban úgy indultak neki a februári és márciusi bemutatóik próbafolyamatának, hogy nem tudták, idén milyen forrásokból fognak gazdálkodni.

„A produkciók költségvetését csökkentenünk kellett, ezért igazgatói utasításra a rendezők és alkotótársaik a díszletekhez és jelmezekhez csak a korábbi előadásainkhoz gyártott, vagy raktáron fellelhető díszletelemeket illetve anyagokat használhattak. Bízunk benne, hogy a helyzet a finanszírozás megállapodással rendeződni fog, a további bemutatóink esetében nem kell ezeket a korlátozásokat fenntartani.”

– írják.

Az üggyel kapcsolatban Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettest kérdeztük meg. Amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük a cikket!

Frissítés 16:05

Gy. Németh Erzsébet szerkesztőségünknek megküldött válaszában azt írja, hogy a Fővárosi Közgyűlés február 26-i döntése értelmében a Katona József színházat – négy másik színházzal egyetemben – kizárólag a Fővárosi Önkormányzat fogja finanszírozni, így a színház megfelelő működése e döntés nyomán biztosított. Mivel az önkormányzat finanszírozza a Katonát, így nem kell megállapodást kötnie senkivel.

Címlapkép: A Katona József Színház előadói és közönsége tiltakozik az NKA törvényjavaslat ellen 2019 decemberében. Forrás: Katona József Színház Facebook-oldala.