Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Színházigazgatói kinevezés miatt a Fidesz és a DK is megfenyegette Karácsonyt, végül alku született

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerdai maratoni ülésén fogadta el a Fővárosi Közgyűlés azt a határozatot, amely rögzíti, melyek lesznek azok a fővárosi színházak, amelyeket kizárólagos fővárosi fenntartásban tartana a főváros, és melyek azok, amelyeket a kormánnyal „közös működtetésbe” ad.

Ennek értelmében

  • a József Attila Színház
  • a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház
  • a Madách Színház
  • a Thália Színház
  • az Új Színház
  • és a Vígszínház

kerülnek közös működtetésbe.

A tervek szerint a főváros és a kormány öt évre szerződne ezen intézmények közös finanszírozására. A kormány által sokat támadott színházak – első sorban a Katona József Színház – továbbra is kizárólagos fővárosi fenntartásban maradnak, így a kormány nem kap beleszólást azok működésébe.

A „megosztásra” azután lett szükség, hogy tavaly decemberben a kormány villámgyorsan módosította a kulturális intézményekre vonatkozó szabályozást, megfosztva a budapesti kőszínházakat a normatív állami támogatástól. Ezentúl egy színház csak akkor kaphat központi költségvetési finanszírozást, ha a fenntartó önkormányzat megosztja a döntési jogköröket a kormánnyal – ez érdemben azt jelenti, hogy az önkormányzat mellett a kormány is beleszólást kap az igazgatók kinevezésébe.

Az előterjesztés viszonylag simán átment a közgyűlésen, mégis borzolta a kedélyeket egy ügy, amely eredetileg nem is a nyílt ülés témája lett volna: a Szabad-Tér Színház vezetésének kérdése.

Az intézményt már több mint egy évtizede Bán Teodóra vezeti, és a pályázatát elbíráló szakmai testület újrázást biztosítana neki, de időközben felmerült egy másik jelölt neve is, Benkő Nóráé, akit sajtóinformációk szerint DK támogatna.

Kedden Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Láng Zsolt, a fővárosi közgyűlés fideszes frakciójának vezetője közös sajtótájékoztatón kvázi megfenyegették Karácsony Gergelyt, ha nem Bán Teodóra lesz továbbra is a Szabad-Tér igazgatója, a kormány egyetlen színház társfinanszírozását sem vállalja.

Az Index városházi forrásai szerint a DK a másik oldalról fenyegette meg Karácsonyt: Gyurcsány Ferenc egy zárt egyeztetésen állítólag azt mondta Karácsonynak, ha nem Benkőt nevezi ki, a DK – időközben megnövekedett – frakciója nem szavazza meg a fővárosi költségvetést.

Az Indexnek később egy névtelenséget kérő, ám a tárgyalásokra rálátó DK-s forrás cáfolta, hogy Benkő kinevezése lett volna a konfliktus oka, szerinte abban nem volt egyetértés pártja és a városvezetés között, hogy a színházak üzemeltetésében szabad-e egyezséget kötni a kormánnyal, vagy nem.

A DK az egyezség ellen kardoskodott (ld. lent), ám ez jelentős pluszkiadásokat rótt volna a fővárosra, hiszen így a teljes cechet neki kellett volna állnia.

Szerda délelőtt végül a költségvetés megszavazásra került, ám az utána következő ebédszünetben Karácsony egy olyan előterjesztést nyújtott be, amely két külön részre váltaná a Szabad-Tér Színházat: a nagyobb, margitszigeti színpadot Bán irányíthatná tovább, Benkő pedig a városmajori színpadot kapná.

A nyílt ülésen a fideszes képviselők emiatt ostorozták Karácsonyt, Láng Zsolt szerint pártpolitikai érdeknek engedve Karácsony felrúgná a színházakat érintő budapesti békét. Hassay Zsófia, volt terézvárosi polgármester egyenesen antidemokratikus magatartással vádolta meg a főpolgármestert, amiért szembe menne a szakmai pályázatelbíráló bizottság ajánlásával. A fideszes képviselők szóváltását a városvezetéssel itt nézhetitek meg:

Mérce információi szerint a zárt ülésen végül a közgyűlési többség Karácsony „kecske is-káposzta is” javaslatát fogadta el, így Bán és Benkő is intézményvezető lesz.

Frissítés (18:10) – Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi frakcióvezetője és főpolgármester-helyettes nemrégiben Facebook-posztban fejtette ki pártja álláspontját. Elmondása szerint nem értenek egyet azzal, hogy a fővárosnak meg kellene osztania egyes színházak működtetését a kormánnyal. Végül a főpolgármester előterjesztését

„sok vita után, nehéz szívvel, jobb meggyőződésünk ellenére szavaztuk ezt meg” – teszi hozzá Gy. Németh.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás