Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Oktatási Hivatal által listázott szakértők közül többen nem is látták az elkészült NAT-ot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Többen azok közül, akiket az Oktatási Hivatal feltüntetett abban a 45 nevet felsoroló listában, amely elvileg az új Nemzeti alaptantervet kidolgozó szakértőket összesítette, állítják, hogy nem látták és nem is változtathattak érdemben az elkészült tanterven – írja a 24.hu. Van, aki szerint

az Oktatási Hivatal a szakértői gárda tagjainak kifejezett kérésére sem volt hajlandó a NAT-tervezetet a rendelkezésükre bocsátani.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sokáig nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan kik is dolgoztak az új NAT-on, miután a Csépe Valéria MTA professzor vezette csoport által kidolgozott korábbi verziót a kormány elvetette „liberális szellemisége, illetve a hiányzó nemzeti jelleg miatt”. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylésére azonban az Oktatási Hivatal kénytelen volt kiadni egy 45 nevet felsorakoztató listát, akiket a tanterv előkészítőiként nevezett meg.

A 24.hu szerint „számos, a kiadott névsorban szereplő tanár és oktatási szakértő” jelezte a lapnak, hogy

nem értik, miért került a nevük az Oktatási Hivatal által kiadott szerzőgárdába, mivel nem is látták a NAT végső változatát.

A cikk név szerint Kerese Tibor kaposvári földrajz és informatika szakos tanárt, Moróné Tapody Éva szegedi gimnáziumi tanárt és Hoffmann Miklós matematikatanárt említi.

„Valóban dolgoztam az Oktatási Hivatalnak 2019-ben, de nem írtam, és nem készítettem elő semmit, főleg nem az új NAT-ot!” – idézi Keresét a 24.hu. Kerese állítása szerint annyi volt a szerepe a NAT kidolgozásában, hogy még a Csépe-féle tanterv földrajz munkaanyagát véleményezte két kollégájával együtt, azonban a „kész” NAT-ra már nem volt befolyása.

„A NAT-tervezetet kérésünkre sem kaptuk meg, így azt nyilvánosságra hozatala előtt nem is láthattam” – írja Moróné Tapody Éva. Moróné szerint csak kész szövegek felülvizsgálatával bízták meg a bizottsági tagokat, ami pedig csupán annyit jelentett, hogy „kihúzni lehetett anyagokat, szórend-cserére és egyéb apró módosításra volt lehetőségünk.” Moróné szerint a fizikacsoport vezetője a neki elküldött javaslatok legnagyobb részét nem vette figyelembe.

Moróné Facebook-posztban is kommentálta az Oktatási Hivatal listáját, ebben még azt is állította, hogy „érdekes” módon az előbb említett csoportvezető, valamint a természettudományos tárgyakat összefogó személy neve sem szerepel a felsoroltak között.

„Úgy tűnik, minket dobtak oda prédának a felbőszült tömeg elé. Nem tudom, a névsort ki adta le kinek, de akár rágalmazásnak is felfoghatnám” – írja a posztban.

Hoffmann Miklós arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy ő csak az ellenőrök között volt, akik pedig „egyetlen szót sem írtak a NAT-ba”. A matematikatanár továbbá azt is állította, hogy külön szerzői és lektori gárda volt, előbbiekről azonban se az Oktatási Hivatal, se az Emmi nem adott ki semmiféle információt.

Bár Kásler Miklós miniszter szerint összesen csak 7 iskolában tiltakoztak a NAT bevezetése ellen, valójában szakmai szervezetektől kezdve civileken, iskolákon, tanárokon, diákokon és szülőkön keresztül rengetegen tiltakoztak az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése ellen. A Civil Közoktatási Platform (CKP) gyűjti a tiltakozók listáját, ennek alapján 59 iskola tantestülete tiltakozott már nyíltan a NAT ellen.

A kormány közleményben reagált a 24.hu cikkére, melyben az áll, hogy „ismét valótlan információkkal próbálják az ellenzéki médiumok félrevezetni az embereket.” A szöveg kiemeli, hogy „az Emberi Erőforrások Minisztériuma több alkalommal elmondta, hogy a Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek kidolgozásában mintegy 150 fő vett részt, ennek megfelelően sohasem állítottuk, hogy kizárólag az Oktatási Hivatal által felkért 45 szakember írta a NAT-ot.”