Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civilek segítenek Kásler miniszternek képbe kerülni a oktatás terén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kásler Miklós emberminiszter a pozíciójából következő magabiztossággal nyilatkozott a Kossuth Rádió műsorában arról, milyen kevesen tiltakoznak az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) ellen – csakhogy igencsak félrenézhették szövegírói a számokat, számol be róla a Civil Közoktatási Platform.

A CKP a tévedések helyreigazítása végett elküldte a miniszternek a helyes adatokat.

Kásler szerint háromezer magyarországi középiskolából mindössze hét tiltakozott, valamint „néhány irodalomtudós”, a CKP által hitelesnek tartott számok azonban egészen mást mutatnak mind nominális, mind relatív szempontból.

Szembetűnő, hogy a miniszter az intézmények számát tekintve komoly tévedésben él, ugyanis nem háromezer, csupán 800 középiskola működik Magyarországon, ami csaknem négyszeres tévedést jelent – habár azt nem tudjuk, az EMMI vezetője a történelmi Magyarország területével számolt-e.

E szám ismeretében azonban még hangsúlyosabb, hogy a miniszter állításával szemben nem hét, hanem negyvenegy iskola tiltakozik, ahogy a „néhány irodalomtudóst” is más megvilágításba helyezi, hogy a CKP szerint 25 szervezet és szakmai közösség csatlakozott a tiltakozáshoz. Érdemes emellett azt is megjegyezni, hogy a NAT 2020 – NEM! petíciót már több, mint 20 ezren írták alá (és a linkre kattintva bárki megteheti).

Szakmai szervezetek, civilek, iskolák, diákok, tanárok, szülők és a társadalom széles rétegei már bejelentése óta tiltakoznak az új NAT ellen, mivel véleményük szerint kevéssé szolgálja a diákok és a társadalom érdekeit, annál inkább a jelenlegi kormányzat kultúrpolitikai törekvéseit.

Amellett, hogy módszertanában elavult, ezáltal nem tölti be azon funkcióját hogy használható tudást adjon át a tanulóknak, az ideológiai szempontból töltött tárgyak – mint az irodalom és a történelem – a jelenlegi kurzus (szélső)jobboldali nézetei és szemlélete köszönnek vissza.

Nem csupán az problematikus, hogy olyan, sokak szerint fasiszta eszméket támogató és hirdető írók munkássága került be vélhetően ideológiai alapon az alaptantervbe, mint Wass Albert, de történelmi témákat is minimum kérdéses minőségben dolgoznak fel.

Mindazonáltal egészen meglepő helyeken köszön vissza a jobboldali szemléletű ideológiai nevelés, például a biológia oktatásban sem várható, hogy a jelenlegi, nőket hibáztató és a KDNP családtervezési álláspontját visszhangzó családtervezés-oktatás hangvétele megváltozzon.

Az oktatást, valamint a Nemzeti Alaptantervet és a velük kapcsolatos problémákat bemutató cikkeinket a linkekre kattintva éritek el.

A levelet teljes terjedelmében az alább tudjátok elolvasni:

Kásler Miklós Miniszter Úr részére

EMMI

Tárgy: Oktatási adatok rendelkezésre bocsátása Miniszter Úr rádiónyilatkozata kapcsán

A Civil Közoktatási Platform, 60 oktatáshoz kapcsolódó civil szervezet együttműködési fóruma nevében segítséget kívánunk nyújtani Miniszter Úr február 25-i rádiónyilatkozatában elhangzottak pontosításához. Sajnáljuk, hogy ezeket az információkat illetékes munkatársai nem közölték Önnel.

A nyilatkozat szerint Magyarországon 3000 középiskola van, ezek közül csak 7 tiltakozott a NAT ellen, és hozzájuk csatlakozott néhány irodalomtudós.

Ezzel szemben

1. A KIFIR felvételi információs rendszer adatai szerint Magyarországon nem 3000, hanem 797 középiskola van.

2. Honlapunkon gyűjtjük a tiltakozók listáját, amit csatoltan Önnek is elküldünk. A mai napon a listában nem 7, hanem 37 középiskola – összesen 41 iskola – szerepel; három kivételével állami tulajdonúak. Olyan iskoláról, amelyik a NAT mellett állt volna ki, nem tudunk, olyanról azonban igen, amelyik nem mert tiltakozni.

3. Oldalunkon a szakmai tiltakozók között nem „néhány irodalomtudós”, hanem 25 szakmai szervezet, közösség, továbbá számos szakértő NAT-ot elfogadhatatlannak tartó véleménye érhető el. Az aláírók között van kb. száz egyetemi oktató, a magyar egyetemek mellett a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemről is. Az irodalomtudósok mellett más szakmák képviselői, sőt, gazdasági szereplők is tiltakoztak.

Adatokkal a továbbiakban is készséggel állunk a minisztérium rendelkezésére.

Budapest, 2020. február 25.

A Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete

Ercse Kriszta, Fodor Katalin, Juhász Ágnes, Pilz Olivér, Szűcs Tamás, Törley Katalin

 

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás