Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább nőtt a feketén dolgoztatottak aránya, az építőiparban ellenőrzésekre számíthatnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Idén is ellenőrizni fogják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest megyei munkatársai a megyében zajló építkezéseket, ugyanis nem ritka, hogy feketén alkalmazott munkavállalóval találkoznak, írja a szakszervezetek.hu. A lap információi szerint 2019-ben a munkaadók az esetek több, mint 40 százalékában nem szabályszerűen jelentették be a foglalkoztatottakat.

A megyében tavaly 95 vállalkozás 267 dolgozójának foglalkoztatását ellenőrizte a NAV és az derült ki, hogy a munkaadók bizony nem minden esetben jelentették be a dolgozóikat, legyen szó munkaviszonyról, megbízási jogviszonyról vagy egyszerűsített foglalkoztatásról. A munkáltatók emellett figyelmen kívül hagyták az adótraffipax jelzéseit is, ahol a NAV jelentette be az ellenőrzéseket. Az elmulasztott bejelentések mintegy 10 millió forintjába került a vállalkozóknak, a hivatal tájékoztatása szerint a visszaeső mulasztók alkalmazottanként akár 1 millió forintos bírságot is kockáztatnak.

Ahogyan arról még augusztusban mi is beszámoltunk: a feketemunka – és a munkahelyi balesetek mértéke – egyre csak nő.

A Pénzügyminisztérium munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti oldalára felkerült adatok szerint országosan a vállalkozások 82 százaléka trükközik, de legalábbis hanyag, amikor a dolgozók jogait kellene betartani. Ezek közül a trükkök közül a leggyakoribb, hogy nincsen lista a ledolgozott munkaidőről, a vállalkozások úgy próbálnak a bérek után fizetendő járulékokkal spórolni, hogy egyáltalán nem, vagy a ledolgozottnál sokkal kevesebb időre jelentik be az alkalmazottat. Az adatok szerint a bejelentési és járulékfizetési tendencia Budapesten, Hajdú-Bihat és Borsod megyében különösen rossz.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs