Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szlovákiában nyert a jobboldal: Matovič pártja, az OĽaNO 26 százalékkal vezet

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai napon országgyűlési választásokat tartottak Szlovákiában: a győztes politikai erők 2024-ig, a következő ciklusig vezetik majd az országot.

A szlovák belpolitika mozgalmas időszakot zár le ezzel a választással: korábban nem látott mértékű kampányköltéssel próbálták a pártok elnyerni a választók bizalmát, mindezt a Kuciak-gyilkosság, az erősődő elitellenes politikai mozgalmak és a szintén feljövőben lévő szélsőjobboldal árnyékában. Hosszabb elemzésünk az ország belpolitikai helyzetéről itt olvasható.

Reggel héttől egészen este tízig lehetett az urnák elé járulni – a szavazást két haláleset miatt hosszabbították meg az érintett szavazókörzetekben. A Markíza este tíz körül hozta nyilvánosságra az exit pollok fantomeredményeit, amely alapján nyolc párt jutna be a parlamentbe (ehhez az öt százalékos támogatottsági küszöb átlépése szükséges).

A hivatalos végeredményeket vasárnap jelenti be a Központi Választási Bizottság (ÚVO), az Europe Elects viszont már ma éjjel közzétette az exit pollt:

Ezek alapján az Igor Matovič vezette jobboldali OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) nyert 26 százalékkal, ezt követi a szociáldemokrata Smer 14 százalékkal, a PS/Spolu koalíció (Progresszív Szlovákia) 10 százalékkal, a szélsőjobboldali ĽSNS (Mi Szlovákiánk) 7 százalékkal, a baloldali Za Ľudí, a jobboldali Sme Rodina és a liberális SaS (Szabadság és Szolidaritás) mind nagyjából 8 százalék körül értek el. A Híd és az MKÖ (Magyar Közösségi Összefogás) küszöb alatt végzett, 3 és 2 százalékkal.

Címlapkép: Matovic facebook-oldala