Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogerősen elítélték Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Helyben hagyta a Debreceni Ítélőtábla az első fokon eljáró törvényszék tavaly októberi döntését, így most jogerősen 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét – írja a hvg.hu.

Balogh ellen egy titokban készített hangfelvétel miatt indult eljárás, amelyen hallható, hogy arra próbált rávenni egy ibrányi vállalkozót, hogy állítson ki számlákat olyan rendezvényekről, amelyeket meg sem rendeztek, majd az azokra felvett összegek egy részét juttassa vissza Balogh zsebébe, hogy utána a megmaradt pénzből a Fidesz egyik jelöltje mellett kampányoljon, aktivizálja a cigány szavazókat.

Mindezt pedig abból a 81 millió forintnyi állami kampánytámogatásból fedezte volna, amelyet az ORÖ a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően kapott.

Balogh a vállalkozónak azt mondta, a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalná a kft.-nek, melyből megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt vissza kell adnia neki.

A felvételen a politikus arról is beszélt, hogy bár szocialista kötődésekkel rendelkezik, de helyben a szabolcsi 2-es számú választókerületben a Fidesz jelöltjét, Vinnai Győzőt támogatja. Balogh a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) elnökeként még 2013-ban együttműködésre lépett az MSZP-vel, nem sokkal később azonban az MCF Balogh vezetésével a fideszes Farkas Flórián-féle Lungo Dromhoz csatlakozott.

A Nyíregyházi Törvényszék még 2019 októberében ítélte felfüggesztett börtönbüntetésre Baloghot ez ügyben. Akkor az MTI tudósításában azt írta, a bíróság súlyosbító körülményként értékelte a korrupciós bűncselekmények elterjedtségét, valamint azt, hogy a vádlott az önkormányzati szervezet vezetőjeként követte el a bűncselekményt.

A bíró megjegyezte ugyanakkor, hogy a vádlott javára értékelték büntetlen előéletét, beismerő vallomását és megbánó magatartását, melynek komolyságát mutatja az a kijelentése is, miszerint „élete legnagyobb szégyenét éli át”.

A romák körében tavaly nagy felháborodást keltett Balogh János ügye: 2018 áprilisában, a választás előtt fiatal roma értelmiségiek szerveztek tüntetést az ORÖ Dohány utcai székháza elé, hogy így tiltakozzanak a Farkas Flórián emberei által vezetett intézmény ellen és világossá tegyék, hogy a korrupciót és a lopást nem lehet az egész cigánysággal azonosítani, Setét Jenő polgárjogi aktivista pedig nyílt levélben követelte Balogh János távozását az ORÖ éléről.

Mivel a korábban megtartott előkészítő ülésen a vádlott beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálta, csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe.

Címlapkép: MTI / Kovács Tamás