Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fiatal romák üzenik: Farkas Flórián és az Országos Roma Önkormányzat nem képviseli őket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Fiatal roma aktivisták és értelmiségiek tiltakoztak délután az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és Farkas Flórián ellen. A tüntetők szerint az önkormányzat nem képviseli a magyar romákat, ahogyan a roma nemzetiségi lista sem a cigányok listája.

Balogh Lajos beszél a tüntetésen

A tüntetést azt követően hirdették meg, hogy a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, melyen Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke arra próbál rávenni egy ibrányi vállalkozót, hogy állítson ki számlákat olyan rendezvényekről, amelyek nem lettek megrendezve, majd az azokra felvett összegek egy részét juttassa vissza Balogh zsebébe. Balogh a felvételen „Flóriként” vélhetően Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét, fideszes országgyűlési képviselőt is megemlíti, aki állítása szerint ugyanezzel a módszerrel 30 milliárd forintot zsebelt be.

A Dohány utcai ORÖ-székház előtt megjelent tüntetők az Országos Roma Önkormányzat feloszlatását és Farkas Flórián lemondását követelték.

Dr. Kalányos Zsolt jogász, a tüntetős egyik szervezője elmondta, hogy a nyilvánosságra került hangfelvétel után nyilvánvaló, hogy az Országos Roma Önkormányzat Elnöke egy tolvaj.

Balogh János ráadásul második helyen áll a roma nemzetiségi listán, ami Kalányos szerint „nem a mi listánk, hanem a Fidesz-Lungo Drom listája”.

A tüntetést azért szervezték, hogy kifejezzék, Balogh János és Farkas Flórián nem a cigányság képviselői, pusztán tolvajok, bűnözők, akiknek el kell tűnniük a roma közéletből. Kalányos szerint a magyar roma közösség ki fogja közösíteni ezeket az embereket, mert „nem közénk valók”.

Kalányos azt is elmondja, hogy Farkas Flórián ellen több ügyben eljárást kellett volna már indítania a nyomozó hatóságoknak, ez azonban eddig nem történt meg.

Orsós János, az Ámbédkar Gimnázium képviseletében beszélt. Szerinte sokan a Roma Országos Önkormányzattal azonosítják a romákat, ami nagyon kínos és káros. Szerinte a teljes ORÖ-nek „el kellene mennie a picsába”.

Balogh Lajos, a Ne add el a szavazatodat kampány aktivistája arról beszélt, hogy miközben cigány gyerekek a boltban kenyérért sorban állva ötforintosokat számolgatnak, addig az ORÖ-sök több százezer forintért bérelnek autókat, és „kamuprogramokat” szerveznek.

„Nem tudjuk elképzelni, hogy ebből a pénzből hány cigánysort lehetne lebetonozni, hány cigány gyerek élhetne abban az álomban, hogy van otthon fürdőszoba.”

Balogh szerint az ORÖ-sök valójában szavazatszállítók, akik 3-4000 forintért próbálják megvenni a cigányok szavazatait. Szerinte a hatalomnak érdeke, hogy a romákat szegénységben tartsák, és amíg a cigányok nem kelnek fel, addig ez így is marad.

Balogh szerint egyre erősebben érzékelhető az országban a rasszuzmus, és az ORÖ ezzel a problémával egyáltalán nem foglalkozik, ahogyan nem foglalkoztak annak idején a cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosságokkal sem.

Balogh a tüntetés végén még Orbán Viktor és Lázár János elmúlt hetekben tett kijelentéseire is utalt, melyek szerint a romák felzárkózása nem lehetséges, amennyiben beengedjük a migránsokat. Az aktivista kimondta a mondatot, aminél ennél a kampányban nehéz lenne radikálisabbat mondani.

„Sok társam azt írta ki a facebookra, hogy nem vagyunk egyenlőek a migránsokkal. De egyenlőek vagyunk, mert ők is ugyanolyan emberek, mint mi.”

Balogh arra kérte a kormányt, ne próbálják szavazatok reményében „kijátszani a cigánykártyát”, és szembeállítani a cigányokat a migránsokkal.

A tüntetők a rendezvény végén néhány A3-as alakú „számlát nyújtottak be” az ORÖ-nek. A számlákon olyan programokat tüntettek fel, mint a Híd a Munkába vagy  – a nyilvánosságra került beszélgetsére utalva – „kampányrendezvény”. Ezek olyan programok, amelyeken keresztül a roma önkormányzat a gyanú szerint rengeteg pénzt tüntetett el. A tiltakozók eközben az Országos Roma Önkormányzat feloszlatását követelték.

A tüntetők benyújtják a számlát az ORÖ-nek. 

A tüntetés itt nézhető meg:

Farkas Flórián és a korrupt Országos Roma Önkormányzat ellen tüntetnek a szervezet székháza előtt. Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Tuesday, 3 April 2018