Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Roma hírességek buzdítanak a szavazásra

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mohamed Fatima énekesnő, Váradi Olasz énekes és a Parno Graszt együttes segítik a Khetane Egyesület és az aHang társadalmi vállalkozás közös figyelemfelhívó akcióját. A roma hírességek videóüzenetekben hívják szavazni a magyarországi romákat, és arra is felhívják a figyelmet, mindannyiuk érdeke, hogy ne adják el a szavazataikat.

Mohamed Fatima videójában arra kéri „testvéreit, barátait”, hogy menjenek el szavazni április nyolcadikán. „Ha hisztek abban, hogy a gyerekeinknek vagy nekünk jobb jövőnk lehet, akkor nagyon fontos, el kell mennünk szavazni. És ne adjátok el a szavazataitokat!” – mondja az énekesnő.

Váradi Olasz szintén arra kér mindenkit, hogy menjenek el szavazni, „ugyanis ez a mi érdekünk. Ne üljetek otthon, ne feledjétek, április nyolcadikán menjetek el szavazni!”

A Parno Graszt együttes kiemeli, hogy április nyolcadikán nem csak választások lesznek, hanem Nemzetközi Roma Nap is. „Arra kérek minden roma testvérünket, hogy menjenek el szavazni, mert nagyon-nagyon fontos, hogy mindenki ott legyen a szavazáson, és a szavazatokat ne adjátok el! Ha nem saját magatokért, akkor a gyerekeitek jövőjéért kérlek benneteket, hogy menjetek el szavazni és tegyétek oda a voksotokat.”

A magyar politikában súlyos probléma a mélyszegénységben élők szavazatainak megvásárlása, legutóbb például a csongrádi fideszesek szövetkeztek milliárdos maffiózókkal a roma szavazatok megszerzéséért cserébe a Hír TV Célpont című műsora szerint. A Célpont-riport szerint hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt bűnözők összeállítottak egy roma adatbázist, közel 80 ezer ember személyes adataival. A maffiózók politikai védettségért cserébe azt ígérték, hogy „a csongrádi romák és a cigánysorokon élő szegények a Fideszre szavaznak majd a parlamenti választásokon” – írja az Index.

A Khetane és az aHang közös kampánya az ilyen eseteket szeretné megelőzni, valamint felhívni arra a figyelmet, hogy minden választópolgár szavazata ugyanannyit ér. „Fontos, hogy mindenki külső kényszertől függetlenül döntsön arról, hogy kire szavaz. Egy demokratikus társadalomban a választók nem olcsó szavazatokat jelentenek a politikusoknak” – írják.