Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Bölcsek Tanácsának tagja szerint „nincs okuk” visszafogadni a Fideszt a Néppártba

Ez a cikk több mint 4 éves.

Semmilyen okat nem volt arra az Európai Néppártnak, hogy feloldja a Fidesz felfüggesztését – közölte több sajtóforrással ma reggel Herman van Rompuy, a pártcsalád által kinevezett Bölcsek Tanácsának egyik tagja. A belga volt EU-biztos azt is elmondta a Politiconak, hogy a Fidesz „egy sor kérdésben nem mutatott kellő hajlandóságot álláspontja feladására”, ezért pedig eleve túl sok okuk sem volt arra, hogy megfontoljanak ilyen mértékű enyhülést.

Rompuy elismerte, hogy a Néppárt az utóbbi években komoly problémákkal néz szembe, mivel jó néhány tagpártja elkezdett együttműködni nacionalista és szélsőjobboldali erőkkel is, ugyanakkor hangsúlyozta, szerinte a „jobbközép, kereszténydemokrata” pártok továbbra is betöltik a legfontosabb politikai pozíciókat EU-s szinten, és a legfontosabb tagállamokban is.

Arról is beszélt, teljesen komoly terv az, hogy a jövőben minden EU-s támogatást „jogállamisági követelményekhez” kötnek majd, emiatt lehetséges, hogy az EU esedékes költségvetése is többet késik majd.

A nyilatkozat a néppárti, Fidesz-felfüggesztést meghosszabbító döntés után a Bölcsek Tanácsa köréből származó első, komoly reakció, amely azt jelzi, Orbán Viktorék belátható időn belül nem számíthatnak a konfliktus teljes eltűnésére. Ugyanakkor az is igaz, hogy kizárásukra Donald Tusk, a Néppárt elnöke korábbi szavainak tükrében, feltehetően ugyancsak nem kerül majd sor belátható időn belül, és a frakcióülése is egy év haladékot adott Orbánnak, hogy mégis bizonyítsa engedékenységét és együttműködési szándékát a „párt értékeinek” tiszteletében.

Orbán Viktor a Bölcsek Tanácsának jelentése, és a Néppárt február 3-i frakcióülése előtt a Kossuth rádióban úgy fogalmazott, „egy centire voltak tőle”, hogy a Fidesz kilépjen a pártcsaládból, de mégsem tették, mert Orbán reménykedik egy őt, és nemzetközi, szélsőjobboldali jellegű politikáját támogató „belső platform” megalakításában az EPP-n belül.

A fejleményekkel kapcsolatban a kormánypárti Hír TV írt arról is, hogy kedden, az esedékes EU-csúcs előtt Orbán „memorandumot” juttatott el Donald Tusk pártelnökhöz a helyzettel kapcsolatban. Ebben Orbán arról írt, szerinte „milyen az Európai Néppárt jelenleg, és milyen kihívások előtt áll.”

Mindezek ellenére az EU-csúcs keretében nem jött létre külön találkozó Tusk és Orbán között, az álláspontok merev távolságtartását pedig most a befolyásos, konzervatív van Rompuy szavai is alátámasztják.

Az Európai Néppárt 2019 március 20-án azután határozott a Fidesz tagságának felfüggesztése mellett, hogy az EP-választás kampányában a Fidesz országszerte támadta Jean-Claude Juncker akkori, néppárti bizottsági elnököt, és Soros Györggyel szerepeltette egy plakáton, mint „bevándorláspárti” főellenséget. Sok konzervatív tagpárt a Fidesz azonnali kizárását követelte, ezt puhították fel végül felfüggesztésre, és a tagságot vizsgáló, háromtagú Bölcsek Tanácsa kinevezésére. Ennek tagjai van Rompuy-on kívül Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, a német kormánypárt, a CDU nagyöregje, és volt EU bizottsági elnök.

Címlapkép: Wikipédia