Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkra figyelmeztetnek a közszolgáltató cégek dolgozói

Ez a cikk több mint 4 éves.

Öt napot adott a kormánynak a Közszolgáltatói Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) munkvállalói oldala arra, hogy végre béremelési ajánlattal álljon elő.

A szakszervezetekk arra szólították fel a kormányt, hogy február 25-ig hívja össze a KVKF-et, hogy érdemi ajánlattal ülhessenek tárgyalóasztalhoz a felek.

A KVKF dologozói oldalához az olyan közszolgálatatók szakszerveztei tartoznak, mint a közúti közlekedés, a  posta, a vízművek vagy a vasúti közlekedés (utóbbiak bérköveteléseiről csütörtökön számoltunk be részletesebben). Az ide sorolandó érdekképviseletek alá mintegy 140 ezer munkavállaló tartozik.

„Amennyiben erre nem kerül sor és nem születik a szakszervezetek számára elfogadható tárgyalási ajánlat, akkor a szakszervezetek február végén kollektív munkaügyi vitákat kezdeményeznek az érintett vállalatoknál”

-olvasható a szakszervezetek közlemeényében.

Azt is hozzáteszik: a kollektív munkaügyi vita a sztrájk folyamatának elkezdését jelenti.

A KVKF szakszervezeteinek ultimátuma febuár 20-án kelt, azóta a BKV dolgozóinak sikerült az eredeti munkáltatói ajánltnál 2 százalékponttal magasabb béremelés kiharcolni, erről itt írtunk bővebben.

A bérharcban érdekelt postásszakszervezet 2019 elején ugyancsak konlfiktuosos bértárgyalást folytatott, sőt tüntetést is elkezdett szervezni az illetékes minisztérium épülete elé, ám az utolsó pillanatban végül kompromisszumos bérmegállapodás született.

(via Népszava)

Címlapkép: Fotó: MTI / Varga György