Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába kéri a TASZ, Karácsony és Pikó sem hagy fel a Hír TV bojkottjával

Ez a cikk több mint 4 éves.

Levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és Pikó András VIII. kerületi polgármesterhez a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amelyben arra kérik a városvezetőket, hogy ne bojkottálják a Hír TV-t.

Mint ismert, Karácsony és Pikó azt követően fordított hátat a Hír TV-nek,  hogy a kormánypárti televízió február 8-i tudósításában békés megemlékezőknek nevezte a kitörés napján demonstráló szélsőjobboldali tüntetőket, az antifasiszta ellentüntetőket pedig rendzavaróként tüntette fel.

Karácsony akkor úgy fogalmazott:

„Amíg a Hír TV nem kér bocsánatot a neonácikat mosdató, az antifasiszták tevékenységét megkérdőjelező riportjáért, addig sem én, sem a főpolgármester-helyettesek, sem a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai nem adnak nyilatkozatot a Hír TV-nek, és nem is teszünk eleget semmilyen meghívásuknak.”

Nem sokkal később Pikó András is bejelentette, hogy csatlakozik a bojkotthoz.

A TASZ ugyanakkor most arra hívja fel a figyelmet: közhatalmat gyakorló választott tisztségviselőként nem hozhatnának ilyen döntést.

A szervezet azt hangsúlyozza mai közleményében, hogy városvezetőknek kötelezettségük nem a Hír TV-vel, hanem a Hír TV nézőivel szemben van: azoknak is polgármesterei, akik erről a csatornáról tájékozódnak.

A polgármestereknek küldött nyílt levelet Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója szignózta, aki elismeri ugyan, hogy felháborító volt a Hír TV kitörésnapi riportja, de szerinte ezt felülírja az, hogy a közhatalom gyakorlói minden esetben kötelesek a média közvéleményt tájékoztató tevékenységét kiszolgálni, és tiszteletben tartani az egyenlő bánásmód követelményét a médiaszolgáltatókkal szemben is.

Azt Szabó is leszögezi, hogy egy médiumnak álcázott propagandatermék nem élvezheti ugyanúgy a sajtószabadság adta védelmet, mint a valódi sajtó.

Ám a TASZ állásfoglalása szerint ez nem jelenti azt, hogy a propagandának vélt médiumokat a választott közhatalom-gyakorlók szabadon ignorálhatják.

„Ők ugyanis kötelezettjei a nyilvánossággal összefüggő szabadságjogoknak, köztük a polgárok tájékozódáshoz fűződő jogának és a sajtószabadságnak. Ezért nincsenek abban a helyzetben, hogy teljesen szabad belátásuk szerint ítéljék meg, hogy egy médiaszolgáltató betölti-e a sajtó funkcióját”

-teszik hozzá.

A TASZ levele szerint mindez nem jelenti azt, hogy a polgármestereknek és munkatársaiknak ki kellene szolgálnia a kormánypropaganda-sajtó céljait, csupán azt állítják, hogy „a választott közhatalom-gyakorlók kötelesek tartózkodni azoktól a magatartásformáktól, amelyek teljesen elvágják a kapcsolatot a kormánypropaganda-sajtóval, és ezáltal a propaganda közönségével”.

Karácsony Gergely stábja az Azonnalinak reagált a TASZ kérésére: habár Karácsony a bojkott meghirdetésekor elég egyértelműen utalt arra, hogy nem ad nyilatkozatot a televíziónak, most azt írják:

„A hivatal, ahogy eddig is, minden információkérésnek eleget tesz, tájékoztatási kötelezettségét betartja, a bojkott a televíziós szereplésekre vonatkozik és fennmarad addig, amíg a Hír TV nem kér bocsánatot nácimosdató riportjáért.”

Frissítés: (20:30)

Ugyancsak az Azonnali kérdésére válaszolva Pikó András is elmondta, hogy fenntartja a bojkottot.

„A TASZ állásfoglalásának legnagyobb hibája az, hogy teljesen megfeledkezik a vita konkrét okáról. Ha egy orgánum a neonáci szervezetek oldalára áll, fasiszta nézeteket képvisel, akkor nem lehet a demokratikus diskurzus része”
Karácsonyhoz hasonlóan Pikó sajtótájékoztatóira is járhat a Hír Tv, a VIII. kerületi vezetés sajtóközleményei is elérhetők lesznek a számukra, megkereséseikre, kérdéseikre válaszolni fognak – tette hozzá.
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán