Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

265 millió dollárt nyert a Bayertől és a BASF-tól egy amerikai gazda, akinek tönkretették a földjét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bill Bader amerikai gazda Missouri állambeli birtokán mintegy 1000 angol hold (kb. 4 négyzetkilométer) nagyságú területen elterülő gyümölcsöse helyrehozhatatlan károkat szenvedett a Bayer és a BASF cégek által gyártott gyomirtók miatt, mondta ki a bíróság vasárnapi ítéletében.

A Cape Girardeau-i Kerületi Bíróság ítélete szerint a cégeknek 15 millió dollárt kell a konkrét kártérítésre kifizetnie Badernek, további 250 milliót pedig büntetésképp.

A gazda maga (több gazdatársához hasonlóan) nem vásárolt ilyen szereket a fenti cégektől, viszont a szomszédos gazdaságok fáiról átszivárgott a vegyi anyag a gyümölcsösére, ami visszafordíthatatlanul roncsolta a növényzetet.

A dicambát (3,6-diklór-2-metoxibenzilsavat) tartalmazó gyomirtókat 2017-ben tiltották be Missouri és Arkansas államokban, miután több gazda összesen 21 államból pereket indított az akkor még Monsanto néven működő, azóta a Bayerbe olvadt cég ellen, feltételezhetően több tízezer holdnyi vetés sérült a dicamba-tartalmú gyomirtók miatt.

A dicamba-tartalmú gyomirtók mellett a Bayer sok-sok perrel néz szembe a Roundup nevű terméke miatt is (a glifozát-tartalmú vegyszert szintén gyomirtásra fejlesztették), ezeket a Monsanto felvásárlásával „örökölte” a gigacég.

A glifozát Európában is hatalmas viharokat kavart. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) rákkal foglalkozó ügynöksége már 2015-ben kimondta, hogy a szer „valószínűleg rákkeltő”, 2017-ben pedig 1,3 millióan írták alá a petíciót, hogy az EU ne hosszabbítsa meg a Monsanto vegyipari óriáscég glifozát tartalmú gyomirtójának Unión belüli használati engedélyét. (Ennek ellenére végül 2017 novemberében a tagállamok többsége, köztük Magyarország is újból engedélyezte a glifozátot további 5 évre.)

A glifozát a legelterjedtebb gyomirtószer a gyümölcsök, zöldségek és szántóföldi növények esetén. Többször kimutatták már, hogy rákkeltő hatású és negatívan hat a biodiverzitásra, viszont sok gazdálkodó azt állítja, hogy nincs költséghatékony alternatívája, illetve betiltása jelentősen növelné az élelmiszerárakat is. A MADOSZ szerint a glifozát „olcsó gyomirtónak számít, szántón hektáronként 4-6 ezer forinttól elvégzi nemcsak a magról kelő, de az évelő egy- és kétszikűek kiirtását is”. 2019 decemberében az Európai Unióban elsőként Ausztria tiltotta be a szer használatát.

Néhány nappal ezelőtt derült ki az is, hogy csaltak a hamburgi laborban, ahol a rákkeltő glifozát gyomirtó uniós engedélyező tesztjeit is végezték annak idején. A botrány során, amelyről szerdán a Mérce is beszámolt a laborban a különböző növényvédő szerek toxicitásának mérésekor torzították a valódi hatásra vonatkozó adatokat: az elhullott állatokat élőnek tüntették fel, illetve a növényvédők által okozott daganatok helyett is csupán gyulladásokat regisztráltak.

(Reuters)
Címlapkép: Pixabay