Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még a vártnál is nagyobb mértékben drágult az élet januárban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az előre jelzett 4,3 százalékkal szemben 4,7 százalékos volt a drágulás idén januárban. Leginkább az üzemanyag, az élelmiszerek, a szeszes italok és dohánytermékek ára emelkedett az év első hónapjára, az egy évvel korábbihoz képest.

Az élelmiszerekért átlagosan 6,9 százalékkal kellett többet fizetni, mint 2019 januárjában, ezek közül is kiugró a sertéshús, ami 27,6 százalékkal és az ebből készült felvágottak, mint a párizsi és a kolbász, ami 17,4 százalékkal került többe. Ezek árát nagyban befolyásolta a Kínát erősen érintő sertéspestis járvány. Ezen kívül az idényáras élelmiszerek, mint a friss zöldség és gyümölcs 10,8, az éttermi vagy házon kívüli étkezés 7,2 százalékkal lett drágább.

A szeszesitalok és dohánytermékek ára átlagos 7,4 százalékkal, ezen belül is a dohányáruk 11,3 százalékkal emelkedett az elmúlt évben, illetve tavaly december óta is, a dohány jövedéki adójának emelése következtében 1,2 százalékos drágulás történt.

Az üzemanyag 13,5 százalékos éves emelkedése az egyik faktor a vártnál magasabb árszínvonal változásban, ami a szakemberek és az MNB szerint is csak időszakos. A szezonális és egyszeri árváltozások, mint az idény élelmiszerek és a dohányáruk jövedéki adójának növekedésével kialakult drágulásának hatása miatt kialakult infláció átmeneti.

A következő hónapokban mérséklődés várható, márciusra a toleranciasávon belülre, 4 százalék köré, április-májusra pedig akár a 3 százalékos jegybanki célhoz is közeledhet.

A nagymértékű infláció pozitív és negatív hatásai is leginkább a legmagasabb jövedelmi kvintilst érintik. De a legszegényebbek, akiknek kevés a hitelük és a megtakarításuk, a mindennapi életben, közvetlenül érzik az ilyen mértékű áremelkedéseket.

(Arról, hogy kinek is jó az infláció, inkább a szegények, vagy a gazdagok járnak jól vele, illetve, hogy hogyan érinti az adósokat és a megtakarítókat, ITT olvashatnak bővebben.)

A 2012 óta nem látott mértékű infláció mellett a mai napon az euró árfolyama is elérte a rekordot jelentő 340 forintot, miközben a forint gyengülésével is leginkább a multik járnak jól.

(KSH, Világgazdaság)