Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Momentum: Túlmutat a menzabotrány Kispesten, Mészáros Lőrincig érnek a szálak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A kispesti közétkeztetés körüli botrányról mi is beszámoltunk korábban: először Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy egy olyan cég nyert a közétkeztetési pályázaton (ráadásul az övék volt az egyetlen érvényes pályázat), amely nem csak hogy nem bír túl nagy tapasztalattal a közétkeztetés területén, de ráadásul egészen Mészáros Lőrincig nyúlnak a kapcsolati hálói.

A Momentum helyi önkormányzati képviselője, Paróczai Anikó most egy videóban magyarázta el, mennyire szövevényes is ez a háló.

A Momentum Kispest – Nagy lopás címmel indított videósorozatot.

A videóból kiderül, hogy 2019 közepéig a Pensio Kft. csinálta a közétkeztetést Kispesten, ekkortól azonban átadták a feladatot a Kórház- és Menzaétkeztetés Kft. egyik leányvállalatának.

Szigorodtak ugyanis a törvényi feltételek, így már annyira érte meg vállalatnak a közétkeztetés, ezért kérték, hogy bontsa fel velük az önkormányzat a szerződést. Ez meg is történt, tavaly októberben új közbeszerzést írtak ki. Erre egyetlen érvényes pályázat érkezett, a Szakácstündér Kft.-től, amely alvállalkozójaként a Kórház- és Menzaétkeztetés Kft. egyik leányvállalatát.

„Szóval úgy nézett ki, hogy ugyanott tartunk, ahonnan elkezdtük” – fogalmazott Paróczai Anikó.

A momentumos képviselő elmondása szerint a helyi jegyző azzal magyarázta a helyzetet, hogy a régi vállalkozó csak a helyi konyhák üzemeltetésébe segítene be, vagyis látszólag a két vállalat közt nincs kapcsolat.

Csakhogy Paróczai rámutatott: a Szakácstündér céges adataiból kiderül, hogy a vállalat ügyvezetője megjelenik más helyeken is. Egy kaposvári szerződésmódosításnál például kapcsolattartóként, egy nagykanizsai szerződésnél pedig mint a Kórház- és Menzaétkeztetés Kft. munkatársa.

Vagyis az új cég ügyvezetője a régi cég munkatársaként tűnik fel a vállalat adatai közt.

A Kórház- és Menzaétkeztetés Kft.-nek 2015-ben még csak 2 alkalmazottja volt. 2016-ban a tulajdonos felesége vásárolta meg Mészáros Lőrinctől a Bakony Hús Kft.-t.

„És hát azóta jól megy a cégnek” – fogalmazott Paróczai.

A Kórház- és Menzaétkeztetés Kft. és leányvállalatai 2015 óta többek közt Kaposváron, Miskolcon, Nagykanizsán és Remeteszőlősön, illetve Budapesten a X., XV., XVII., XVIII. és a XXII. kerületben is szolgáltatnak. Több 10 milliárd forintról van szó, a látható bővülést a vállalat kevesebb mint 5 év alatt érte el.

Paróczai Anikó szerint ráadásul úgy, hogy vannak „gyanús pályázatok”.

Kőbányán például úgy nyertek, hogy a másik 3 pályázót kizárták. Balmazújvárosban pedig, ahol a Szakácstündér Kft. indult, 3 nap alatt adták be a pályázatra az ajánlatukat (legalábbis ennyi telt el a pályázat kiírása és a beadási határidő között). Az a cég, amely korábban felelt a közétkeztetésért (és amelyet meg sem hívtak a pályázatra) megtámadta a döntést, ráadásul a helyi polgármester is kérte, hogy várjanak az aláírással, a fideszes többségű közgyűlés azonban leszavazta ezt a javaslatot.

Paróczai Anikó az esettel kapcsolatban azt írja: a menza problémájával akkor találkozott először, amikor tavaly novemberben civilek keresték meg a kerületi óvodákban és iskolákban fellelhető rossz minőségű ételek miatt. A kerületben az LMP-s Ferenczi István évek óta küzd minőségibb közétkeztetésért, így együtt kezdtek dolgozni ezen az ügyön. Végül a K-Monitorral közösen göngyölítették fel a kispesti menzaétkeztetés mögötti szálakat, és megrajzoltak egy olyan közétkeztetési céghálót, ami erősen koncentráltnak tűnik. Paróczai jelezte: kutakodásukból kiderült, hogy a szálak Mészáros Lőrinchez és a Hungasthoz vezethetők vissza a legtöbb esetben.

Mivel a menzaügy Paróczai szerint láthatóan túlmutat Kispesten, ezért több tucat momentumos képviselőt kért meg országszerte arra: vizsgálják meg a helyben kötött közétkeztetési szerződéseket.

Kispesten pedig azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy találják meg egy új pályázat kiírásának lehetőségét, amelyre remélhetőleg már nem csak egy érvényes pályázat érkezik majd be.

Kispesten nemrég a helyi önkormányzati képviselők egy része a Közbeszerzési Hatósághoz fordult a közétkeztetés verseny nélküli kiszervezése miatt, Gajda Péter szocialista polgármestertől pedig azt kérték: amíg nem kapnak visszajelzést arról, hogy minden rendben van a pályázat körül, addig ne írja alá a szerződést a nyertes céggel, illetve ha jogos a panasz, akkor írjanak ki új pályázatot, társadalmi- és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve. Emellett azt javasolják, az óvodákban, bölcsődékben inkább helyben működő, saját konyhával biztosítsák a közétkeztetést.

A videó itt nézhető meg:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd