Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Napi szinten változott a megállapodás az Opus és az állam között, ezért jutottak nehezen dűlőre a Mátrai Erőmű felvásárlásakor

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mátrai Erőmű megvásárlásakor azért állapodott meg nehezen az MVM (Magyar Villamos Művek) és Mészáros Lőrinc Opus Kft-je, mert a felek folyamatos tárgyalásban álltak egymással, és így napi szinten változott az előzetes megállpodás tartalma – tudta meg Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, miután írásbeli kérdést intézett Matolcsy György gazdasági miniszerhez. Tóth arra volt kíváncsi, hogy milyen információkat és miért kért be a Magyar Nemzeti Bank az Opus-tól azzal kapcsolatban, hogy jogszerűen jártak-e el a megvásárlás bejelentésekor és milyen választ kaptak, amely megnyugtatta a Bankot arról, hogy minden törvényesen zajlott.

A Mészáros-féle Opus-Global Nyrt. december 23-án arról adott ki közleményt, hogy végleges szerződést kötött az MVM -mel, ami a szocialista politikus szerint – tekintettel arra, hogy a polgári jog értelmében a felek megnevezése, a tárgy és az ellenszolgáltatás megjelölése hiányában nem jöhet létre érvényes szerződés – azt jelenti, hogy a felek már meg is egyeztek a vételárban. Orbán Viktor ezután egy sajtótájékoztatóján viszont arról beszélt, az ügyletet egy nemzetközi vagyonbecslő cég méri fel, vagyis az ár még nincs tisztázva.

Matolcsy válasza alapján a Magyar Nemzeti Bank az Opus-tól azért kért nyilatkozatot, mert a banknak alapvetően nincsenek a társaság működésével kapcsolatos ellenőrzési jogai, viszont a tőkepiaci átláthatóság érdekében az MNB-nek meg kell felelnie a jogszabályban előírt tájékoztatási és bejelentési kötelezettségeknek.

„Az MNB ezen keretek között kért nyilatkoztatot a Kibocsátótól (Opus) a Tranzakció kapcsán a Budapesti Értéktőzsde honlapján 2019. december 23. napján 10 óra 12 perckor megjelentetett, és 10 óra 51 perckor módosított rendkívüli tájékoztatások vonatkozásában.”

Az Opus ekkor arról tájékoztatta a Bankot, hogy folyamatos tárgyalásokat folytatott az adásvétel megvalósulásáról az MVM-el, ezért módosult napi szinten az előzetes megállapodás tartalma. Az Opus először egy korábbi tárgyalási fázis alapján készített szövegváltozatot hozott nyilvánosságra, de a jogszabályok által előírt közzétételi helyeken a rendkívüli tájékoztatást már pontosított tartalommal hozták nyilvánosságra.

„Tekintettel arra, hogy a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett rendkívüli tájékoztatás szövegében eszközölt, a Tranzakció – az MNB hatáskörébe tartozó kérdések tekintetében – lényeginek tekinthető pontjait egyébiránt nem érintő módosításokat a Kibocsátó okszerűen megindokolta, sem a még 2019 december 23. napján a Kibocsátó által önként pontosított rendkívüli tájékoztatás szövege, sem pedig a Tranzakcióval összefüggésben egyébként nyilvánosan elérhető információk alapján nem merült fel olyan körülmény, amely a Magyar Nemzeti Bankról szóló, 2013. évi CXXXIX. törvény 90. § (1) bekezdés b) pontja szerinti piacfelügyeleti eljárás hivatalból történő megindítását tette volna szükségessé.” – írja Matolcsy.

A Mátrai Erőművet 2017-ben vette meg az Opus Global, a széntüzelésű erőmű  2015-ben 13,6 milliárdos, 2016-ban pedig 6,5 milliárd forintos nyereséget termelt, viszont a tulajdonoscsere utáni években – 2017-ben és 2018-ban – 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott a szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt.

A 444 szerint az előző évben 11 milliárdos osztalékot vettek ki belőle a szabad eredménytartalék terhére, a két év alatti 15 milliárdos veszteség mellett. Mészáros érdekeltségének ebből több mint 8 milliárd forint jutott. Az üzem tavaly 7 milliárd forintos állami támogatást is kapott.