Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szerbek buszokkal szállították el a menekülteket a kelebiai határtól

Ez a cikk több mint 4 éves.

Két-háromszáz menekült érkezett csütörtök délután a kelebiai határátkelőhöz, és békés tüntetést szervezve próbálták elérni, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt és továbbmehessenek Nyugat-Európába. A csoportban nagyon sok volt a gyerek, egy anya magával vitte csecsemőjét is.

Az Index péntek hajnalban arról számolt be, hogy a szerb oldalon éjjel 1 körül megérkezett 15 busz, néhány kisbusznyi rendőr, majd kizavarták a határátkelő helyszínéről az újságírókat és buszra tették a menekülteket.

A portál szerint az embereket visszavitték a befogadóközpontokba, bár azt is hallotta tudósítjuk, lehet, hogy a macedón határ közelében teszik le őket.

Az akcióra egyébként azután került sor, hogy megjelent a helyszínen a szerb védelmi miniszter, aki közölte, álhírek terjedtek a menekültek között arról, hogy meg fogják nyitni a magyar határt, ezért jöttek ide most ilyen sokan. Szerbiában jelenleg nagyjából 6 ezer menekült állomásozik, és a magyar határzár után főleg Horvátországon keresztül próbálnak továbbmenni.

A hvg helyszíni tudósítója tegnap délután arról számolt be, hogy a kisebb tömeg leült a szerb határon lévő kerítés előtt, terveik szerint addig maradnak a menekültek, míg át nem engedik őket. A csoporttal a rendőrök kommunikálnak, a határ mögött rendőrsorfal áll, ők két rendőrségi busszal érkeztek a helyszínre. Az M1 szerint rendőrségi helikopter köröz a határ fölött és 100-150 rendőr van a helyszínen.

Kelebia, 2020. február 6.
A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa határátkelõ szerbiai oldalán 2020. február 6-án.
MTI/Molnár Edvárd

A többségében szír és afgán menekültek az elmúlt hónapokat Szerbiában töltötték, de nem tudják, mire számíthatnak – korábban volt, aki a határ Magyarország felőli megnyitásában bízott.

Elterjedt közöttük az a nézet, hogy Horvátország felé veszélyes elindulni, ezért próbálkoznak Magyarország felé.

A mostani megmozdulás egy zárt Facebook-csoportban szerveződött, a résztvevők többek között „A gyerekeink jobbat érdemelnek”, „Hadd menjünk át békében” és „Menekültek vagyunk, nem bűnözők” feliratú táblákkal készültek, illetve egy petíciót szerettek volna átadni.

(Index, MTI, HVG)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán