Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Romániában megbukott az Orban-kormány a bizalmi szavazáson, jöhet az új Orban-kormány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bizalmatlanságot szavaztak Romániában Ludovic Orban kormányának a parlamentben, miután a képviselők többsége nem értett egyet a kétfordulós polgármesterválasztás javaslatával, így valószínűleg előrehozott választások lesznek. A kormány elleni bizalmatlansági szavazáson a román parlament mindkét háza kinyilvánította véleményét, az eredmény pedig 233-261 szavazat, a buktatás javára.

Ez azonban a jelenleg kisebbségből kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) számára nem is feltétlenül jelent gondot.

Ahogy a bizalmatlansági szavazást megelőző vitára érkező Orban mondta,

„ha bukik a kormány, talpra esik”.

A párt támogatottságát az elmúlt harminc évben soha nem mérték ilyen magasra – a választók csaknem fele támogatja a PNL-t – így egy előrehozott választás valójában érdeküket szolgálná. Sőt, a kétfordulós polgármesterválasztás javaslatával, majd azzal, hogy felelősséget vállalt a törvényért, vagyis a parlament ellenében elfogadta, azzal a jobboldali kormány maga provokálta ki a helyzetet, mivel a kormány által javasolt törvény akkor ment volna át, ha a kormány túlél egy bizalmatlansági szavazást.

Romániában év végén lennének az országgyűlési választások, melyek eldönthetnék a miniszterelnök és a kormány sorsát, azonban a jelenlegi helyzetben a kormánypárt nyeregben érzi magát, és egy esetleges előrehozott választáson biztosabb győzelmet aratna, mint a menetrend szerintin, hisz addig még bármi történhet.

Ami miatt még jól jöhet a pártoknak, az a nem elhanyagolható körülmény, hogy a jobboldali liberális USR – mely a Momentum frakciójában ül az Európai Parlamentben – a PNL-lel együtt alakíthatna koalíciós kormányt, ugyanis egy előrehozott választáson a két, egymással jó viszonyt ápoló párt vélhetően megszerezné a szavazatok több, mint felét.

Az előrehozott választásokra azután lesz lehetőség, hogy Klaus Iohannis államfő kétszer is megbízást ad kormányalakításra, azonban egyszer sem sikerül a kormánynak többséget szereznie, erre pedig Orban kifejezetten alkalmas – az őt támogató Iohannis pedig előre be is jelentette, hogy őt fogja felkérni.

A CURS közvéleménykutató szerint a kormánypárt támogatottsága az összes többi pártét megelőzi, 37 százalékos:

Az IMAS szerint azonban még ennél is magasabb a PNL támogatottsága, csaknem egymagában több, mint a maradék pártoké együttvéve:

Az egyébként három hónapja leváltott Szociáldemokrata Párt (PSD, mely valójában szintén inkább jobboldali pártként jellemezhető) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezte a bizalmatlansági indítványt. A PSD szerint a kormány önös érdekből módosítja az önkormányzati választási rendszert az alkotmánybírósági határozatok és az EU ajánlásai ellenében a júniusi választások előtt alig pár hónappal.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor rámutatott: a kétfordulós polgármester-választás bevezetését célzó kormányzati felelősségvállalás alkotmánysértő, hiszen erről a témáról törvénytervezet szerepel a törvényhozás napirendjén, másfelől az alkotmánybíróság is kimondta, hogy a választási törvényeket nem szabad módosítani kevesebb mint egy évvel a voksolás előtt. Hozzátette: a kormányzati felelősségvállalással beterjesztett tervezetek hatályba lépését csak bizalmatlansági indítvánnyal, a kormány megbuktatásával tudja az RMDSZ  megakadályozni.

A romániai magyar párt korábban egyébként támogatásáról biztosította a PNL-t, azonban a jelenlegi fejlemények fényében úgy látják, nem teljesülnek a korábban kialkudott feltételek – miszerint nem fognak kétfordulós polgármesterválasztást javasolni. Hiszen most pont ez történt. Ez azért lenne fájó pont az RMDSZ-nek, mert így jelentősen csökkennének az esélyeik olyan, románok és magyarok lakta városokban, melyekben eddig 50 százalék alatti eredményekkel is polgármestert tudtak adni.

via MTI / Maszol / Azonnali
Címlapkép: Flickr / EPP