Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar kollégája családvédelmi akciótervét másolja a román Orban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Új, legalább hétszemélyes személygépkocsik megvásárlására adna támogatást a Ludovic Orban vezette kisebbségi kormány – írja az Adevărul. Az „Orbán Viktor modelljét örökbe veszi Ludovic” című cikkében a napilap emlékeztet: a magyar kormány családvédelmi akciótervében ez csak az egyik intézkedés a négygyerekes anyák adómentessége, a kedvezményes lakáshitelezés és a babaváró hitel mellett.

Karácsony előtt nyújtotta be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt a törvényjavaslatot, amely 35 ezer lejes (nagyjából 2,4 millió forintos) vissza nem térítendő támogatást biztosítana új, legalább hétszemélyes autók vásárlására azoknak a családoknak, amelyek az igénylés pillanatában legalább három gyereket nevelnek.

A támogatás feltétele, hogy új, biztonságos és a környezetet legkevésbé terhelő EURO 5 és 6 besorolású autókat vásároljanak a kedvezményezettek.

Emellett a sikeres igénylőnek

  • romániai lakcímmel rendelkező román állampolgárnak kell lennie;
  • nem lehetnek tartozásai az állam vagy valamilyen hitelintézet felé.

A feltételek tehát kizárják az életvitelszerűen külföldön élő többmilliós román diaszpóra tagjait, de kérdéseket vet fel a kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarokkal kapcsolatban is, ha utóbbiak valamilyen magyarországi juttatás vagy egészségügyi ellátás érdekében magyarországi lakcímet létesítettek.

És ahogyan a magyar családvédelmi akcióterv, és azon belül az autóvásárlási támogatás is, leginkább a megtakarításokkal és biztos keresettel rendelkező középosztályt támogatja. Ahogy arra az Adevărul is rámutat, a Romániában megvásárolható hétszemélyes autók ára 16 ezer eurónál kezdődik és  35 ezer eurót is elérhet. Ezt figyelembe véve, a kormány által ígért nagyjából 7.300 euró csak egy részét állja az autó vásárlási költségeinek, az igénylőknek pedig képeseknek kell lenniük jelentős önrészt hozzátenni.

Bár a Fidesz és Orbán Viktor konzervatív-populista retorikáját inkább a román szociáldemokratákéval szokták rokonítani, a PNL sem állt távol a magyar kormánypárt filozófiájától. Jelenleg a két párt ugyanannak az Európai Néppártnak a tagja (még), gazdaságpolitikai tekintetben pedig mind a PNL, mind a Fidesz a „gazdasági versenyképességet” helyezi előtérbe a munkavállalói jogok és igazságos újraelosztással szemben. Nem meglepő tehát, hogy a román kormánypárt inspirálódik a Fidesz középosztályt segítő családtámogatási rendszeréből.

Egyébként nem az Adevărul az egyetlen külföldi lap, amely a napokban foglalkozott az orbáni családpolitikával. A Financial Times brit gazdasági lap a csütörtöki Orbáninfó kapcsán értekezik a meddőségi központok állami kézbe vételéről. A lap emlékeztet, Orbán a 2015-ös menekültválság óta több családtámogatási intézkedést is bevezetett, hangsúlyozva: bevándorlás helyett a magyar népszaporulat ösztönzésével növelné Magyarország erősen csökkenő lakosságszámát. Ennek a „szülesztő”, nativista stratégiának a részeként értelmezi a lap azt is, hogy a miniszterelnök sajtótájékoztatóján „stratégiai jelentőségűvé” nyilvánította a meddőség kérdését és a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézményeket.

Előrehozott választások jöhetnek Romániában

Pénteken állapodott meg Ludovic Orban miniszterelnök a román államfővel, a szintén nemzeti liberális Klaus Iohannis-szal arról, hogy előrehozott választásokat tartsanak Romániában. A rendes órarend szerint parlamenti választásokra 2020 novemberében kerülne sor, ám a november 4-én hivatalba lépett Orban-kormány nem akar addig várni. Ennek elsődleges oka, hogy a Nemzeti Liberális Pártnak és szövetségeseinek jelenleg nincs többsége a román parlamentben, a korábbi szociáldemokrata kormányt csak annak belső feszültségei miatt sikerült megbuktatniuk.

A 2019 végi elnökválasztások óta, amelyet magabiztosan Iohannis nyert meg, a PNL népszerűsége brutális emelkedésnek indult. Az elnökválasztások óta két felmérés is ötven százalék körül méri a PNL támogatottságát, pedig a májusi EP-választásokon még csak 27 százalékot kaptak. A nemzeti liberálisok úgy számolhatnak, nem biztos kitart ez a választói lelkesedés irántuk egészen az év végéig, ezért korábbra hoznák a választásokat. Idén júniusban önkormányzati voksolásra is sor kerül, feltehetően ekkora időzítenék a parlamenti fordulót is.

A román alkotmány szinte nem is ismeri azonban az előrehozott választások intézményét. Az alaptörvény szerint ilyent csak akkor lehet kiírna, ha a parlament kétszer egymás után leszavaz egy miniszterelnök-jelöltet. Praktikusan tehát Orban csak úgy tudná ez kikényszeríteni, ha lemond, majd Iohannis újra kinevezi, a parlament többsége pedig kétszer leszavazza őt.

Címlapkép: Flickr / EPP