Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orban lehet Románia új miniszterelnöke

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután pénteken, hétfőn és kedden egyeztetéseket folytattak, Klaus Iohannis, Románia elnöke Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét kérte fel kormányalakításra, ezt magyar idő szerint délután négykor jelentette be a Cotroceni-palotában.

Orbannak tíz napon belül megerősítő szavazást kell kérnie a parlamenttől a kormánynévsorra és programjára, és jövő őszig, a választásokig látja el a végrehajtó feladatokat.

Ugyan az államfő megbízta a liberális politikust, ez még korántsem jelenti, hogy sikerül is kormányt alakítania, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) már előre bejelentette, hogy nem támogatja, emellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) és a Pro Romania (PR) is más-más feltételeket szabott egy PNL-kormány támogatásához.

Victor Ponta, a PR elnöke ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott,

„Még mindig érvényes, amit korábban mondtam: jót tettünk azzal, hogy véget vetettünk a Dăncilă-kormány szenvedésének, amely egyébként is egy halott kabinet volt. Úgy látom, a liberálisok akarnak kormányt alakítani. Baloldali pártként mi sikert kívánunk nekik, de nem hinném, hogy ránk alapoznának.

Az új kormányfő kinevezésére azért volt szükség, mert múlt csütörtökön a PNL által benyújtott bizalmatlansági indítvány folyományaképp Viorica Dăncilă kormánya megbukott, a PSD elvesztette többségét a román parlamentben, miután augusztus végén a liberális ALDE kilépett a kormánykoalícióból.

A szakításra azután került sor, hogy a PSD nem fogadta el az ALDE elnökjelöltjét, helyette a kormányfőt indították volna a november 10-i elnökválasztáson, aki ahelyett hogy elnökké vált volna, így miniszterelnöki pozícióját is elvesztette, ahogy a PSD is még nehezebb helyzetbe került.

A pártra egyébként is rájár a rúd, idén tavasszal az EP-választáson történelmük leggyengébb, mindössze 23 százalékos eredményét érte el, pártelnöküknek, Liviu Dragneának is börtönbe kellett vonulnia korrupció bűncselekmények elkövetése miatt, és a nyáron meggyilkolt 15 éves lány ügye se tett jót a népszerűségüknek.

A szociáldemokraták a 2016-os parlamenti választások óta vannak kormányon, azóta azonban már a harmadik miniszterelnökük bukik meg. Az első két kormányfőnek (Sorin Grindeanu és Mihai Tudose) a párton belüli torzsalkodások miatt kellett távozniuk, Dăncilă 2018 januárja óta irányítja a végrehajtó hatalmat.

via Mérce / Transindex / Maszol