Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megbukott a román kormány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott bizalmatlansági indítványról szavazott ma a román parlament. A voksolás bebizonyította, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elveszítette többségét, a Viorica Dăncilă vezette kormány így hivatalosan megbukott. Összesen 233 képviselő és szenátor szavazata kellett a kormány megdöntéséhez, végül öttel többen, 238-an támogatták ezt az opciót.

A kormánybuktatásra azután került sor, hogy augusztus végén a kormánykoalíció junior partnere, a liberális ALDE kilépett a kormányból.

A két párt közötti feszültség azért robbant ki, mert a PSD nem volt hajlandó elfogadni az ALDE elnökét, Călin-Popescu Tăriceanut a koalíció közös elnökjelöltjének, inkább úgy döntött saját pártelnökét, Viorica Dăncilă jelenlegi kormányfőt indítják a november 10-re kiírt elnökválasztáson.

A kormányzó szociáldemokraták hosszú hónapok óta mélyrepülésben vannak, a májusi EP-választásokon történelmük leggyengébb eredményét érték el, a szavazatok mintegy 23 százalékát szerezve meg, pár nappal később pedig nagyhatalmú pártelnöküknek, Liviu Dragneának is börtönbe kellett vonulnia korrupció bűncselekmények elkövetése miatt. A nyáron a kormány népszerűségét tovább csökkentette egy 15 éves lány meggyilkolása, aki elrablása után hiába hívta a rendőrséget, az csak 19 órával később érkezett ki a helyszínre.

A közvélemény-kutatások szerint a hivatalban lévő köztársasági elnök, az ellenzék vezető erejét képező PNL-ből érkező Klaus Iohannis utcahosszal fogja nyerni az elnökválasztás első fordulóját. 40-45 százalék közötti népszerűségével az sem kizárt, hogy már az első fordulóban nyer.

A PSD zuhanását az is bizonyítja, hogy amennyiben mégis második fordulóra kerülne sor, abban 1990 óta először nagy eséllyel nem is lesz szociáldemokrata jelölt. Dăncilă a felmérésekben csak 15 százalék körül mozog, még a pár éve alakult, újgenerációs jobboldali-liberális Mentsük Meg Romániát Szövetség (USR) jelöltje, Dan Barna is előzi.

A kormány bukása után a labda Iohannis udvarában pattog: neki kell konzultálnia a pártokkal, majd ennek nyomán új kormányfőt jelölni, akiknek aztán többséget kell szereznie a parlament két házában. Amennyiben két próbálkozás után sem sikerül új kormányt alakítani, úgy előrehozott parlamenti választásokra kerülhet sor.

Az elnökválasztás közelsége miatt nagy eséllyel új kormány már nem alakul, ilyenkor a bukott kormány marad ügyvivői minőségében.

A szociáldemokraták a 2016-os parlamenti választások óta vannak kormányon, azóta azonban már a harmadik miniszterelnökük bukik meg. Az első két kormányfőnek (Sorin Grindeanu és Mihai Tudose) a párton belüli torzsalkodások miatt kellett távozniuk, Dăncilă 2018 januárja óta irányítja a végrehajtó hatalmat.

Az egymás után következő szocdem kormányok nimbuszát leginkább az igazságszolgáltatás függetlensége kapcsán kialakult feszültségek erodálták. A PSD többször is nekifutott a korrupcióellenes intézményrendszer mozgásterének korlátozásával, a korrupt politikusokat védő törvénykezés elfogadásával, de ezek rendre elbuktak a hatalmas tüntetésekkel és a nemzetközi reakciókkal szembesülve.

Címlapkép: GOV.ro