Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baranyi Krisztina szerint büntetőeljárással fenyegeti őt a tankerület vezetője a rossz helyre épült okostanterem ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Büntetőeljárást és helyreigazítási kérelmet emleget a Baranyi Krisztina által feltárt diszkriminációs ügy kapcsán a Belső-Pesti Tankerület vezetője – erről a ferencvárosi polgármester számolt be Facebook-oldalán vasárnap.

Baranyi posztjában nyilvánosságra hozta azt a csütörtökön kelt levelet, amelyben dr. Tolnai Marianna, a tankerület első embere bár „felháborítónak és torzító rágalmazásnak” nevezi a polármester állítását – miszerint a tankerület megkárosította Ferencvárost, és önkényes döntése miatt nem az önkormányzat által kijelölt iskola kapott okostermet a kerületben a kerület pénzéből -,

mégsem indít eljárást a polgármester ellen, hanem bízik abban, hogy nem idéz elő hasonló helyzetet  a továbbiakban.

„Jelenleg nem az újságírókkal való vitatkozással és helyreigazítás kérésével, továbbá büntető eljárás megindításával kívánok válaszolni”

– írja a tankerületi vezető a levélben, aki szerint a tankerület és saját személye ellen is „megvalósult a rágalmazás büntetőjogi tényállása”.

Mi is beszámoltunk arról a múlt héten, hogy annak ellenére nem kapott okostantermet a ferencvárosi József Attila Általános Iskola, hogy a kerület – még a fideszes Bácskai János által vezetett – önkormányzata egy 2019. június 27-én megszavazott előterjesztésben három kerületi iskola között nekik is megítélt egy ilyen fejlesztést.

A 444.hu információi szerint a 39 millió forintos fejlesztésből eredetileg a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola, a Kosztolányi Dezső Általános Iskola mellett éppen ők kaptak volna ilyen, digitális taneszközökkel felszerelt termet, a végül megvalósuló projektben viszont a jórészt roma gyerekeket oktató József Attila iskola helyett az elitiskolának számító Leövey Klára iskola szerepelt.

Baranyi Krisztina decemberben kapott levelet a tankerületi központtól, amelyben azt kérik, módosítsák a tavaly nyári szerződést, hogy abban a József Attila Általános Iskolában is lehessen okostanterem, ahová az önkormányzat eredetileg is szánta. Ebben a tankerület igazgatója azt írta Baranyinak: ők korábban a Leöveyvel egyeztettek, és bár igaz, hogy az önkormányzat más iskoláról döntött,  ezt a tankerület a támogatói szerződés aláíráskor adminsiztrációs hiba miatt „nem vette észre”. Ezért arra kérték az önkormányzatot, hogy módosítsák a szerződésben szereplő iskolákat.

A 444 egy másik cikke szerint miután felmerült, hogy a tankerület végül nem a szerződésnek megfelelően használta fel a kerületiek pénzét, Dombóvári Csaba jegyző kivizsgálta az ügyet, és megállapította, hogy a tankerület igazgatója nem mond abban igazat, hogy az előzetes egyeztetések még Leövey Klára Gimnáziumról szóltak.

Dr. Tolnai Marianna újabb levelében is azt írja: nem volt szándékos a támogatói szerződéstől való eltérés, és szerinte nem történt törvénytelenség sem, hanem „kötelmi jellegű kötelezettségszegésről” van szó a kettő pedig „nem említhető egy szinten”.

Baranyi Krisztina viszont kitart igaza mellett:

„Minden iratot áttanulmányoztam, minden szereplőt személyesen is megkerestem és teljes bizonyossággal állíthatom, hogy nem lehet szó véletlenről. Ezt bármilyen vizsgálatban kész vagyok bizonyítani.”

-írja.