Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pont az az iskola nem kapott okos tantermet Ferencvárosban, ahová a legtöbb roma diák jár

Nem kapott végül okos tantermet a ferencvárosi József Attila Általános Iskola annak ellenére, hogy a kerület önkormányzata 2019 június 27-én megszavazott előterjesztésben három kerületi iskola között nekik is megítélt egy ilyen fejlesztést.

A 444.hu információi szerint a 39 millió forintos, még az előző, Bácskai János vezette fideszes kerületi önkormányzat által megszavazott fejlesztésből eredetleg a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola, a Kosztolányi Dezső Általános Iskola mellett éppen ők kaptak volna ilyen, digitális taneszközökkel felszerelt termet, a végül megvalósuló projektben viszont a József Attila helyett végül a Leövey Klára Általános Iskola szerepelt.

A 444.hu most rövid nyomozást kezdett az iránt érdeklődve, miért cserélték végül meg egymással a két iskolát a fejlesztési pályázatban, ha egyszer már Bácskaiék a József Attilát nevezték meg, mint abban résztvevő oktatási intézményt. Mint kiderült, a változtatást az EMMI-nek felelős tankerület eszközölte, egyszerűen úgy, hogy figyelmen kívül hagyta a korábbi határozatot.

Valószínű oknak az látszik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly februárban jogerősen pert veszített az József Attila Általános Iskola ügyében, mivel az ítélet szerint jogellenesen szegregálta az intézmény a roma és nem-roma diákokat külön osztályokba.

Az ügy miatt a minisztériumnak összesen 50 millió forint bírságot is ki kell fizetnie, ráadásul az elsőfokú ítélethez képest ez még enyhítés is, ott ugyanis az iskola fokozatos bezárására kötelezte volna az eljáró bíróság a kormányt.

A 444 kiemelte, egyes szakmai vélemények szerint a digitális táblából, tanári számítógépből és táblagépekből álló okos tantermek rendszere éppen az iskolai integráció egyik legfontosabb eszköze, amely meggyorsítja a tanulást és a készségeket is megfelelő mértékben fejleszti.

Az ügy feltárása közben kiderült, hogy az okos tantermek kivitelezésének projektjéért a tankerület részéről dr. Tolnai Marianna felelt, és az ő, illetve Bácskai János között kötött szerződést, amelyben a József Attila iskola még szerepelt, ezt követően a megszavazott szerződést is megkapta, átnézte, javította Tolnai, és itt sem történt az iskolák között változás.

Azonban amikor a kivitelező UPC felé a tankerület által megküldött ajánlatkérésben viszont az iskola helyett már egy másik intézmény, a szegregációs ügy által nem érintett Leövey Klára szerepelt a József Attila helyén, mint kedvezményezett.

Viszont végül Tolnai december 16-án levélben fordult az új polgármesterhez, Baranyi Krisztinához. Ebben arra kérte, módosítsák a szerződést, ugyanis mint írta, „adminisztrációs hiba” miatt változott meg menet közben kedvezményezett. Dombóvári Csaba, a kerületi jegyző pedig az ügy kivizsgálása után arra következtetésre jutott, hogy a tankerület az ügyben súlyos szerződésszegésbe keveredett bele, az

„A támogatási szerződés 4.2. pontjának b) alpontja rögzíti, hogy súlyos szerződésszegésnek minősül, ha a támogatott a támogatást nem a szerződésben meghatározott célra használja fel. E rendelkezés alapján az Önkormányzat jogosult visszakövetelni a Belső-Pesti Tankerületi Központtól a nem szerződésszerűen felhasznált – a jegybanki alapkamattal növelt – összeget”

-szögezte le Dombóvári.

Baranyi a 444-nek elmondta, az ügyet elfogadhatatlannak tartja, és a szabálytalanul felhasznált pénzösszeget az önkormányzat vissza fogja kérni.

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka