Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fasiszták vertek meg parlamenti képviselőket Nagyszombatban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ismeretlen tettesek támadták meg a PS/Spolu (Progresszív Szlovákia/Együtt-Polgári Demokrácia) koalíció képviselőit a szélsőjobboldali neonáci párt, az ĽSNS (A Mi Szlovákiánk Néppárt) elleni péntek délutáni tüntetés után Nagyszombatban.

A nagyszombati SNP téren két, egymással ellentétes megmozdulás volt pénteken egyszerre:

a szélsőjobboldali, populista és euroszkeptikus Marian Kotleba által vezetett L’SNS párt tartott találkozót, illetve erre válaszként szerveződött a Nagyszombat nem áll szóba a fasisztákkal (Trnava s fašistami nediskutuje) tüntetés.

A két eseményen több mint ezer ember vett részt, nagyjából kétszer annyi fasisztaellenes tüntető, mint fasiszta. A hangulat már az elejétől fogva feszült volt, ugyanis az L’SNS hívei sörösdobozokat dobáltak és indulatosan kiabáltak a résztvevőkre, a két csoportot rendőrautók választották el egymástól – számol be a Körkép.sk. A rendőri jelenlét ellenére sem zajlott nyugodtan a fasiszta gyűlés: a rendőrség több kihágást is dokumentált, egy embert kővel dobtak fejbe és kórházba kellett szállítani, valaki egy autóban okozott kárt, illetve háromezer eurós kár keletkezett egy fényképezőgép megrongálásakor. Jelenleg szemtanúkat keresnek.

Az antifasiszta tüntetésen részt vettek a PS/Spolu aktivistái, Peter Bročka nagyszombati polgármester és Jozef Viskupič megyeelnök, valamint a PS/Spolu két képviselője, Michal Trubant és Pavel Sibyla – utóbbiakat és a körülöttük lévő aktivistákat érte támadás, ami azért is különösen nagy súlyú, mert Truban a párt listavezetője. Senki sem sérült meg komolyabban, azonban a politikusok ma feljelentést és vallomást tettek a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen, elmondásuk szerint ha ezt nem tennék, az normalizálná a hasonló akciókat a jövőben.

„Kiválasztottak minket, mert Michallal mentünk. Tudták, hogy kik vagyunk„

– nyilatkozta az őket árt támadásról Pavel Sibyla. A politikus elmesélte a támadás részleteit is: amikor a tüntetés után az autójukhoz siettek Michal Trubannal,

egy 15 fős társaság vette körül őket és Trubant szidalmazva el akarták venni tőlük a transzparenseiket. Amikor a pártelnök Truban ezeket nem akarta átadni, az egyik támadó ököllel megütötte, Sibylát fejen ütötték, majd a nácik rátámadtak a közelben állókra is, valakit szájon, egy másik aktivistát meg orrba vágtak.

Végül a támadók elmenekültek a helyszínről. Sibyla és Truban szerint az egész akciót a politikai gyűlölet motiválta – a PS/Spolu szinte mindenben éles ellentétben áll az L’SNS-szel.

„Kotlebáék és az extrémisták megmutatták, hogy tényleg erőszaktevők. A tegnapi tüntetésen is azt kiabálták nekünk, hogy megölnek minket„

– nyilatkozta a tegnapi incidenssel kapcsolatban Michal Truban, a PS/Spolu listavezetője, majd hozzátette:

„Ők az öklüket használják, mi pedig a törvényt fogjuk használni ellenük.”

Február 29-én országgyűlési választások lesznek Szlovákiában, a legutóbbi, január 15-22 közötti ezerfős felmérésen a szélsőjobboldali L’SNS 12,8%-on, a PS/Spolu 9,8%-on állt. Eszerint jelenleg a Robert Fico vezette 2012 óta kormányon lévő Irány – Szociáldemokrácia (Smer – sociálna demokracia) a legnépszerűbb szlovák politikai erő, ők jelenleg 18 százalékon állnak. A párt népszerűségében nagy törést jelentett a 2018-as tüntetéshullám, amibe végül bár pártja nem, Fico mint miniszterelnök belebukott: 2018 márciusában volt kénytelen bejelenteni lemondását, Szlovákia miniszterelnöke azóta Peter Pellegrini.

A szélsőjobboldali neonáci L’SNS 12,8% százalékos népszerűségét különös fényben tünteti fel az, hogy ők ezzel a második legnépszerűbb szlovák párt. Fasiszta vonulás egyébként Budapesten is szerveződik jövő szombatra, a 4-5000 fő és nemzetközi neonáci szervezetek részvételével tartott becsület napja dzsemborit a rendőrség éppen tegnap tiltotta be, illetve az esemény ellen idén is lesz antifasiszta tiltakozás. A tavalyi becsület napja eseménysorozatának egyik állomásáról, a Zsófia főhercegné rendezvényhajón tartott szélsőjobboldali találkozóról és a hajó Fidesz-közeli tulajdonosi hátteréről akkor helyszíni riportban számoltunk be.

via Parameter.sk, Körkép.sk
Címlapkép: Facebook / Pavel Sibyla