Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szükségállapotot hirdettek Ausztrália fővárosában az újra feléledő bozóttüzek miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn egy katonai helikopter végzett felderítőmunkát az ausztrál főváros, Canberra melletti Namagdi Nemzeti Parkban, amikor a leszálló-fényszórója egy helyen lángra lobbantotta a bozótot. Az orroral-völgyi tűz villámgyorsan terjedni kezdett, helyi idő szerint kedd délben már 2500 hektárt foglalt el, este 10-re pedig már négyszeresére nőtt, több mint 8 ezer hektárt kebelezve be.

Bár a tűz akkor még nem fenyegette közvetlenül a lakosságot, mára 18 500 hektárt perzselt fel, és veszélyesen közel került a lakott területekhez, ezért szükségállapotot hirdettek a fővárosban és annak elővárosaiban.

A rendkívüli jogrend felhatalmazást ad a hatóságoknak evakuálások elrendelésére, útlezárásokra, az áram- és vízszolgáltatás leállítására, illetve a mentési munkálatokhoz bármely létesítmény vagy földterület igénybe vételére.

„A rendkívüli hőség, a szél és a száraz vidék együttese miatt veszélybe kerülnek Canberra déli elővárosai a következő napokban”

– közölte Andrew Barr, az Ausztráliai fővárosi terület főminisztere. Barr arra is figyelmeztetett, hogy a tűz könnyen kiszámíthatatlanná, esetleg ellenőrizhetetlenné is válhat.

Az aggodalom nem ok nélküli: ezen a néhány nappal ezelőtt közzétett felvételen például jól látható, milyen elképesztő gyorsasággal képes terjedni a tűz a hirtelen feltámadó szélnek köszönhetően:

Barr szerint Canberra a 2003-as tűzvész óta nem látott fenyegetéssel néz szembe. Legutóbb ugyanis akkor hirdettek szükségállapotot a 160 ezer négyzetméteren, vagyis a fővárosi terület kétharmadát felperzselő bozóttűz miatt, amelyben négy ember veszítette életét, 490 megsérült és 470 lakás pusztult el.

A fővárosi területtel határos Új-Dél-Wales állam tűzoltósága már figyelmeztetést adott ki, hogy a orroral-völgyi bozóttűz a nap folyamán át fog terjedni az államhatáron. Jelenleg több száz tűzoltó küzd a lángok megfékezése érdekében, a szükségállapotot 72 órára rendelték el. Az oltást nagyban megnehezíti, hogy az időjárás előrejelzések szerint helyenként 40 Celsius fokos hőség várható a hétvégén, és bár vasárnap több helyen is eső várható, a meteorológusok szerint ez kevés segítséget nyújthat a tűzoltóknak. Melbourne, Hobart és Canberra városában már ma melegrekordok dőltek meg.

 

Victoria és Új-Dél-Wales államok területén jelenleg 80 másik bozóttűz tombol. Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 33 ember meghalt, 2500 ház semmisült meg és egymilliárd állat elpusztult.

Ausztrál tudósok egyetértenek abban, hogy ilyen szélsőséges bozóttüzekre 350 évente egyszer sor kerülhet, ám a klímaváltozás hatására ezek akár nyolcévente is elfordulhatnak.

A széniparnak erőteljesen elkötelezett jobboldali kormányzat hosszú ideig nem vette elég komolyan a problémát, és a klímaváltozással kapcsolatban továbbra is szkeptikus, még ha az elmúlt időszakban lezajlott nagyszabású tiltakozások irányváltásra is kényszerítették.

Az ausztrál bozóttüzekről szóló átfogó elemzésünket itt olvashatjátok.

(MTI / Mérce / 9 News Sydney)
Címlapkép: Conkers / Twitter