Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek vonultak utcára a bozóttüzeket rosszul kezelő, klímaváltozást tagadó ausztrál kormány ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ausztrál állampolgárok tízezrei vonultak utcára pénteken, hogy tiltakozzanak a kormány klímapolitikája és az ország történetének legnagyobb bozóttüzeinek nem megfelelő kezelése miatt. Az Egyetemi Hallgatók a Klímaigazságosságért (Uni Students for Climate Justice) csoport által szervezett megmozdulásra sok került Ausztrália legtöbb nagyvárosában, így Melbourne-ben, Sydney-ben, Brisbane-ben és Perthben is.

Csak Sydney városában 30 ezer tüntető vonult fel.

„A bozóttüzek elpusztítják közösségeinket, és a kormány nem tesz eleget, hogy megállítsa” – nyilatkozott a CNN-nek egy tinédzserkorú tüntető.

A szervezők Facebook-oldalukon azt írták, felháborítja őket a kormányzat bozóttüzek kapcsán tanúsított „vétkes gondatlansága”, illetve hangot szeretnének adni azoknak a tízezreknek, akik valódi klímavédelmi lépéseket és a bozóttűz ellen harcoló szakszolgálatok tisztességes finanszírozását akarják.

A tüntetők öt fő követelést fogalmaztak meg:

  1. jobb finanszírozást a tűzoltóknak,
  2. segítséget és kártérítést a bozóttüzek által érintetteknek,
  3. vizet és földeket érintő önrendelkezést az őslakos közösségeknek,
  4. azonnali áttérést megújuló energiaforrásokra, illetve
  5. igazságos átmenetet a fosszilis energiaiparban dolgozó munkásoknak.

A demonstrálók célkeresztjében Scott Morrison jobboldali miniszterelnök szerepel, akinek válságkezelésével szemben hónapok óta nő az elégedetlenség. Morrisont sokan kritizálták, amiért múlt hónapban Hawaii-ra ment vakációra, miközben otthon emberek veszítették el otthonaikat és életüket a tüzek miatt.

Kritikusai azzal is vádolják, hogy eleinte megpróbálta lekicsinyíteni a bozóttüzek jelentőségét, és a később bejelentett intézkedései sem elégségesek a tragédia megfékezéséhez. Frank Jotzo klímaszakértő a CNN-nek arról beszélt, Morrison megpróbált úgy tenni, mintha csak az évente ugyanebben az időszakban jelentkező átlagos jelenségről lenne szó, ám bárki, akinek első kézből volt tapasztalata a történtekről, láthatta: nincs igaza a kormányfőnek.

Nem meglepő, hogy múlt héten az egyik tüzek által pusztított város lakója egyszerűen csak leidiótázta őt helyszíni látogatása alkalmából.

„A kormányzat egyszerűen közönyösnek látszott, és úgy tűnt, mintha fontosabb neki saját politikai meggyőződései, ide értve a klímaváltozással kapcsolatos álláspontját, mint az, hogy egyáltalán elismerje a katasztrófa mértékét” – mondta el Frank Jotzo.

A kormány létrehozott egy ügynökséget, hogy koordinálja az oltási és újjáépítési munkálatokat, illetve 2 millió ausztrál dollárt irányzott elő a létfontosságú infrastruktúrák újjáépítésére, illetve jutalmat ígért az önkéntes tűzoltóknak is. Ám a tiltakozók ennél sokkal jelentősebb erőforrásokat és jobb finanszírozást követelnek, felháborítónak tartják ugyanis, hogy önkéntesek és jótékonykodó magánszemélyeknek kell egész településeket megvédeniük, mert a kormány alkalmatlan erre.

A tüntetőknek bajuk van Morrison klímaváltozást érintő nézeteivel kapcsolatban is. A politikus korábban tagadta, hogy emberi okai lennének a klímaváltozásnak, mára ezt az álláspontját már enyhítette, de még így is teljesen a szénipar szolgálatában áll, ezért valódi klímavédelmi intézkedéseket nem tesz. Egy interjúban a napokban is kitartott amellett, hogy nem akar „gazdaságpusztító” klímacélokat kitűzni.

Ausztrál tudósok egyébként egyetértenek abban, hogy ilyen szélsőséges bozóttüzekre 350 évente egyszer sor kerülhet, ám a klímaváltozás hatására ezek akár nyolcévente is elfordulhatnak. A szélsőséges időjárás, a hőség és erős szélfúvások a következő napokban is folytatódnak, így a bozóttüzek visszaszorulására továbbra sem lehet számítani.

A szeptember óta tartó katasztrófában eddig 27-en vesztették életüket és több mint kétezer otthon vált a tűz martalékává. Jelenleg is 137 helyen van bozóttűz, a legnagyobb, Victoria és Új-Dél-Wales határán több mint félmillió hektárt foglal el.

Az ausztrál meteorológiai hivatal adatai szerint 1950 óta – amikor elkezdték vezetni a nyilvántartást – a mostani a legpusztítóbb bozóttűzszezon.

Időközben a világszerte befolyásos ausztrál milliárdos, Rupert Murdoch médiabirodalmának, a News Corpnak egyik rangidős dolgozója, Emily Townsend manipulációval vádolta meg a cég vezetését. A nő szerint a cég által birtokolt ausztrál lapok hamis információkkal és félrevezetéssel próbálták elérni, hogy a bozóttüzek kapcsán ne a klímaváltozásról legyen szó, hanem rejtélyes – és azóta kiderült: nem létező – gyújtogatókra próbálta hárítani a felelősséget.

(via BBC, The Guardian)