Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bede Zsoltot garázdaság miatt előállították

Ez a cikk több mint 4 éves.

Noha a csütörtöki, Erzsébet körúton megtartott tüntetést elvileg a gyűlöletkeltés és a rasszizmus ellen szervezték Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester kijelentéseinek ürügyén – melyen a jobboldal több prominens alakja megsértődött – többször is előfordult dulakodás, garázdaság a rendezvényen.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság garázdaság vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki B. Zsoltot”

– szól a police.hu-n megjelent közlemény, mely szerint B. Zsolt áldozata egy munkáját végző újságíró volt, akinek a szemüvegét is levette a gyanúsított, valamint válogatott módokon, többek között fizikailag is inzultálta, B. ellen a rendőrség hivatalból nyomozást indított, a kihallgatás pénteken történt.

A csütörtöki fideszes tüntetésen, melyen elvileg a gyűlöletkeltés és a rasszizmus ellen tiltakoztak a résztvevők, több kormánypárti szimpatizánsnak is meggyűlt a baja az indulatok visszafogásával.

Több, mint valószínű, hogy a fenti közleményben hivatkozott személyek Hont András, a HVG publicistája, valamint a szélsőjobboldali Vadhajtások heccblog munkatársa, Bede Zsolt, aki megtámadta őt, és rendszeresen közvetít élő videókat tüntetésekről, többek között akkor is, mikor a garázdaság megtörtént.

A 444 videójában az is látszik, hogy nem csupán Hontot, de munkatársaikat, Ács Dánielt és Botos Tamást is inzultálták a fideszes tüntetők, akik közül néhányan láthatóan igen rosszul tűrték a lap újságíróinak jelenlétét.

Újságírószakmai szervezetek reakcióképp tiltakoztak az agresszió ellen, határozott lépéseket követelve az újságírókra támadó tüntetőkkel szemben. Közleményük szerint

„Az elmúlt időszakban egyre több példát látunk arra, hogy a sajtó képviselőit munkájukban akadályozzák. Nyilvános eseményekről zárják ki őket, kérdéseiket állami intézmények bojkottálják. Ez mind elfogadhatatlan, hiszen mindannyiunknak rosszabb lesz attól, ha a sajtó nem végezheti a feladatát szabadon és félelemmentesen. Az erőszak ugyanakkor az egyénen és az újságírószakmán keresztül a széles körű, hiteles tájékoztatás és tájékozódás lehetőségét veszélyezteti, a társadalom működését támadja”.

A rendőrség szerint eljárás indult S. Ferenc ellen is. Mint írják,

„A rendelkezésre álló adatok szerint 2020. január 30-án 17 óra 30 perc körül Budapesten, a VII. kerületben az Erzsébet körút 9-11. szám előtt, egy bejelentett gyűlésen a budapesti S. Ferenc a rendezvény szervezőjével szóváltásba keveredett, amely dulakodássá fajult. S. Ferenc a dulakodás közben a szervező kezében lévő hangtechnikai eszköz rúdjával a szervezőt megütötte, aki az ütéstől nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.”

Ez a New York kávéház elé bejelentett ellentüntetés helyszíne, ahol baloldali, antirasszista csoportok jelentettek be ellentüntetést, a szervezők között volt az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 is, mely közleményében szintén megemlíti az agressziót:

„A kormánypárti »békemenetelők« számos embert véresre vertek, még Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke is ütéseket, rúgásokat szenvedett el.
Vajnai Attila a belügyminiszternek írt levelében kifejtette, hogy »a Fidesz és más, köztudottan szélsőjobboldali szervezetek által mozgósított tüntetők egy csoportja előre tervezett módon, szervezetten, uszító és megfélemlítő kijelentéseket hangoztatva áttörte az ellentétes oldalon demonstrálók között felállított rendőr sorfalat, és bántalmazta a békés demonstráció résztvevőit.«”

Pártlapjukon, a Mi Időnk online portálon is beszámolnak az ellentüntetők elleni erőszakról, cikkükben egy megvert veterán tüntetőről is közölnek képet, aki a 444 videóján szokásos kellékével, a lécekre erősített megafonokkal látható, amikkel a tüntetést legalábbis részben hangosították.

A gyűlöletkeltés és rasszizmus elleni tüntetésen, melynek sztárfelszólalója a nyíltan rasszista nézeteiből tőkét kovácsoló kormánypárti publicista és tévés műsorvezető, Bayer Zsolt volt, a rendőrség közleményei és helyszíni tudósítások alapján Bayer békére szomjazó rajongóinak nem sikerült megállniuk, hogy munkájukat végző újságírókat és antirasszista tüntetőket bántalmazzanak.

Főszerkesztőnk publicisztikáját a rendezvényről itt olvashatjátok.