Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A budapesti lakosok dönthetik el, mire költsön a városvezetés 1 milliárd forintot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatón számolt be a budapesti városvezetés új szervezeti és működési szabályzatáról a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése után. A frissített szmsz-szel az a céljuk, hogy megadják a párbeszéd lehetőségét a budapesti lakosoknak, illetve hogy átláthatóbbá tegyék a működésüket.

A főpolgármester bejelentette, a fővárosiak mostantól kezdeményezhetik bizonyos ügyek közgyűlési napirendbe vételét és indíthatnak konzultációt is.  Továbbá Budapesten is bevezetik a részvételi költségvetést, ami azt jelenti, hogy Budapest polgárai szabadon, közvetlenül dönthetnek majd 1 milliárd forint elköltéséről 2020-ban.

A belső működéssel kapcsolatban Karácsony elmondta, az szmsz-módosítás növeli az átláthatóságot, ugyanis megszüntették a helyben osztott előterjesztések lehetőségét. Innentől kezdve még a legsürgősebb ügyeket is legalább a közgyűlés előtt 2 nappal elő kell terjeszteni, hogy mindenkinek legyen ideje felkészülni és átgondoltan szavazni.

Emellett az ellenzéki jogosítványok tekintetében  is demokratikusabb működésmódot tesznek lehetővé, ugyanis visszaállítják a fontos jogosítványokat: újra lesznek frakciók, növelik a vita időkeretét, a bizottság szerepét a döntéshozatalban és ismét bevezetik a napirend előtti felszólalásokat és interpellációkat.

A főpolgármester még 2019 decemberében árulta el, hogy kiderült, 20 milliárd forint hiányzik a Lánchíd felújításához szükséges költségvetésből. Már akkor előrevetítette, hogy emiatt kilátásban van egy új tender, most pedig hivatalosan is bejelentette: a közgyűlés új közbeszerzési eljárást indít. Egy új, nyílt versennyel szeretnék letörni az árakat, miután a kormány nem hajlandó több támogatást adni a projektre.

Karácsony hozzátette, ha a Lánchíd felújításának az az ára, hogy a Lánchíd melletti Budai Váralagút renoválását most jegelni kell, akkor erre is hajlandóak. Ugyanis az alagút még nem annyira használhatatlan, viszont a híd állapota már most is aggodalomra ad okot, forgalomcsillapítást is kellett elrendelni nemrég.

Ugyan a sajtótájékoztatón erről külön nem volt szó, de fontos hírül adni, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán megszavazta azt is, hogy szobrot kapjanak Budapesten a háborúban megerőszakolt nők.

Amint azt a HVG írja, a főpolgármester felhívta rá a figyelmet, hogy a háborúk nem csak a harcokban résztvevő katonákat, de a civil lakosságot is érintették, és ennek egyik megnyilvánulása a háborús nemi erőszak volt, amelynek egyéni és társadalmi feldolgozása is nagyon nehéz.

A javaslat szerint az emlékmű létrehozásával társadalmi szinten segítenének feldolgozni ezt a traumát, miközben emlékeztet is mindenkit arra, minek nem szabad újra megtörténnie. A közgyűlés egyhangúlag megszavazta a szoborállítást és az azt megelőző előkészítést, amelyre 35 millió forintot szánnak. Az emlékmű helyszínére és művészeti koncepciójára szakmai és a társadalmi konzultáció után tesznek majd javaslatot.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás