Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gyógyszergyártóknak ez nem piac – nehézségeiről beszélt a koronavírus ellenszerén dolgozó tudós

Ez a cikk több mint 4 éves.

Rolf Hilgenfeld német biológus, a Lübecki Egyetem kutatója a SARS-járvány 2002-3 kirobbanása óta dolgozik olyan ellenszereken, amelyek képesek lennének harcolni a koronavírusok ellen. Ez a gyógymód nemcsak a kínai Vuhan városából nemrégiben elindult új koronavírust lenne képes megfékezni, de a SARS mellett egy másik, ún. közel-keleti légúti koronavírus (MERS) leküzdésében is segíthetne.

Hilgenfeld nemrégiben a Nature magazinnak adott interjút, amelyben eddigi munkájáról és a mostani járványról is beszélt. A kutató most Kínába látogat, ahol szeretne kapcsolatba lépni a karanténba zárt Vuhan biológusaival, hogy állatokon próbálja ki azt a két új vegyületet, amelyet az elmúlt években fejlesztett ki a kórokozók ellen.

A kutató hangsúlyozta, ezek egyike sem került még kísérleti szakaszba, tehát még állatokon sem próbálták ki, a klinikai tesztelése tehát még nagyon messze van.

A hatékony fejlesztésnek szerinte épp az az egyik legnagyobb akadálya, hogy az ilyen típusú koronavírus-járványok általában fél éven belül elülnek, és utána már – szerencsére – lehetőség sincs fertőzött emberi tesztalanyokat találni. Szerinte a mostani vírussal is ez lesz a helyzet, de reméli, legalább Vuhanban egereken sikerül teszteket végezniük.

Arra is felkészült, ha nem engednék be a városba: kész fejlesztéseit így is megosztani a helyi szakértőkkel.

Hilgenfeld arra is figyelmeztetett, a nagy gyógyszergyártó cégek sem járulnak hozzá az ellenszer kifejlesztéséhez, ugyanis nem elég nagy a „potenciális kereslet”:

„Ha összeadjuk a SARS, MERS és ezen új vírus fertőzötteinek számát, akkor is 12.500 ember alatt maradunk. Ez nem egy piac, az esetek száma túl kevés. A gyógyszergyártó cégeket így nem érdekli.”

Ennek áthidalására a biológus olyan ellenszereket fejleszt, amely a koronavírusok mellett az enterovírusok nagy családja ellen is hatékony – ebbe a családba tartoznak a közönséges hűlést, illetve a kéz-láb-száj betegséget (HFMD) okozó vírusok is. Ezek már jelentősen több embert érintenek, ami a gyógyszeripar vezérigazgatóinak figyelmét is felkeltheti.

Időközben Franciaország és Svájc után egy harmadik európai országban, Németországban is megerősítették a fertőzés tényét, egy München közelében lakó férfi esetében. A kínai hatóságok legfrissebb közlése szerint már 4505-re nőtt a fertőzött emberek száma, a halálos áldozatok száma pedig 106-ra emelkedett.

Magyarországon eddig egyetlen fertőzéses esetet sem azonosítottak, a hatóságok pedig hangsúlyozták, fel vannak készülve a helyzetre, a cseppfertőzés által terjedő vírus elleni védekezésképp pedig a gyakori kézmosás fontosságát hangsúlyozzák.

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere tegnap arról tájékoztatta a polgárokat, hogy a helyi Samsung-gyár önkéntesen vállalta a Kínából érkező dolgozók ideiglenes karanténba helyezését és a higiéniai felszereltség fejlesztését, annak ellenére is, hogy a fertőzés veszélye nem merült fel a telephelyen.