Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bíróság szerint is jogtalanul tüntette el a Mahir a HVG plakátjait a hirdetőoszlopokról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Első fokon érvénytelennek minősítette a bíróság a Mahir Cityposter Kft. szerződésbontását, amellyel a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cég azonnali hatállyal megszüntette a HVG utcai oszlophirdetéseit tavaly áprilisban – írja a HVG.

A hirdetőcég a szerződés lehetetlenülésére hivatkozott – ez olyan körülményt jelent, ami miatt fizikailag lehetetlenné válik a szerződés teljesítése. Mindez éppen azelőtt történt, hogy a HVG Rogán Cecíliával a címlapján jelent meg, amely a „NER-feleségek”  meggazdagodásáról szóló cikkét illusztrálta. Érdemes megjegyezni: 1979 óta, azaz negyven éve minden héten kikerült az aktuális címlap az oszlopokra, a mindenkori politikai hatalomtól függetlenül. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a szerződés felbontása után a HVG újságírói a lap plakátjaival a kezükben tüntettek.

A tüntetésen Jakus Ibolya felelős szerkesztő a Mércének elmondta, a szerződésbontás után véget ér az az évtizedes gyakorlat, hogy a HVG-címlapok kikerültek a hirdetőoszlopra „nyilvánvalóan politikai, felsőbb utasításra, éppen akkor amikor Rogán Cecília volt rajta”.

Jakus szerint ez egy újabb, jelentékeny lépés volt a magyar sajtószabadság végleges felszámolása felé.

A HVG már akkor kijelentette: bíróság elé viszik az ügyet, ugyanis szerintük jogtalan volt a szerződés felbontása, mivel a felek közötti szerződés határozott időre szólt, azt azonnali hatályú felmondással csak a másik fél szerződésszegése esetén lehetett volna felmondani (de ebben az esetben is csak akkor, ha a felmondással élni kívánó fél előzetesen eredménytelenül szólította fel a másik felet a szerződésszegés megszüntetésére).

Mint az a mai napon kiderült, első fokon a bíróság is egyetértett ebben a lappal, ilyen körülményekre ugyanis nem hivatkozott a Mahir a perben. Az ítélettel szemben fellebbezésnek van még helye, a HVG a jogerős ítélet ismeretében dönt a további jogi lépésekről.

Címlapkép: Mérce