Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Fogjuk még ezt a korszakot rettenetesen szégyellni” – plakátjaik eltüntetése miatt tüntettek a HVG munkatársai

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rogán-Gaál Cecíliát mint hajcsavarós „mázliasszonyt” ábrázoló címlapjaikat plakát formájában maguk elé tartva tiltakoztak a HVG szerkesztőségének tagjai ma délután az ellen, hogy a kormányzati érdekcsoportba tartozó Mahir-Cityposter a címlap megjelenése után közölte: többé nem jelenteti meg a hagyományos HVG-hirdetéseket oszlopain.

A Széll Kálmán téren tiltakoznak a HVG-sek, mert 40 év után a lap plakátjai nem jelenhetnek meg utcai plakátokon. Élőben a Mércén!

Gepostet von Mérce am Donnerstag, 18. April 2019

A Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó cég tegnap délután váratlanul, minden előzmény nélkül, egyoldalúan bontott szerződést a HVG Kiadó Zrt.-vel, nagyjából azzal egyidőben hogy az eheti, ma megjelenő szám címlapja, rajta Rogán Antal kabinetminiszter feleségével, nyilvánosságra került.

A tüntetésen a szerkesztőség tagjai nevében Jakus Ibolya felelős szerkesztő a Mércének elmondta, a szerződésbontás után véget ér az az évtizedes gyakorlat, hogy a HVG-címlapok kikerültek a hirdetőoszlopra, amely „nyilvánvalóan politikai, felsőbb utasításra, éppen akkor amikor Rogán Cecília volt rajta” vetettek véget.

Jakus szerint ez egy újabb, jelentékeny lépés a magyar sajtószabadság végleges felszámolása felé. Azt is elmondta, akciójuk célja az hogy valamelyest pótolják hirdetéseik kiesését, ezért hozták magukkal plakát-formátumban a címlapot is.

„Nagyon furcsa, hogy ez a hatalom még a humortól és az iróniától is fél.”

– jegyezte meg Jakus.

A rövid tüntetésen részt vett Horváth Zoltán, a HVG egykori címlapkirálya is, aki munkatársunknak elmondta, a helyzet jelenleg rosszabb, mint a nyolcvanas években, és a sajtószabadság terén most „megérkeztünk oda ahonnan elindultunk.” Ezzel arra utalt, hogy a felsőbb utasításra levett plakátok valójában az 1979-ben indult Heti Világ Gazdaság hetilap első éveire emlékeztetik.

Horváth szerint ez még távolról sem a HVG elleni lépések vége, és arra számít, hogy a hirdetési piacot is kihúzhatják a lap alól, ugyanakkor pedig nyilvánvaló hogy tisztán az újság vételárából és az előfizetésekből pedig lehetetlen lesz majd megélniük.

Hozzátette még, ő maga a kilencvenes évek óta sokat köszönhet a Fidesznek, hiszen szerinte „rengeteg hülyeséggel látták el őt” már a kezdetek óta, mostanra azonban „a Bibó-kollégista fiúk, akik annak idején pártállami sajtóirányítást csinálni, mostanra meg is csinálták.”

Horváth a Mércének hozzátette, véleménye szerint

„Fogjuk még ezt a korszakot rettenetesen szégyellni.”

Jakus Ibolya felelős szerkesztő a rövid akcióval kapcsolatban elmondta, a HVG „keresi azokat a módszereket, lehetőségeket” amelyekkel lapjuk a hirdetőoszlop-tiltás után is hatékonyan el tudnak majd jutni olvasóikhoz.

Kiemelt kép: Mérce