Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Láng Zsolt a fővárosi béremelést és a rabszolgatörvény eltörlését is leszólta a köztévében Karácsony interjúja után

Ez a cikk több mint 4 éves.

A komplett magyar sajtót megrengette, hogy Karácsony Gergely köztévének adott interjúja mennyire abszurdra sikeredett, viszont arról már kevesebb szó volt, hogy az M1 műsora a beszélgetés után is a főpolgármester kritizálásával folytatódott.

A Ma estében Karácsonyt Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője követte, aki az új városvezetés első 100 napját értékelte.

Láng azzal kezdte mondandóját, hogy szerinte a főpolgármester és csapata lepődött meg a legjobban azon, hogy nyertek. Ez abból látszik, hogy a 100 nap alatt – úgy véli – nem láthattuk meg, hogy az ígéretei közül mik jöttek össze és mik nem, és hogy hol tartanak az előkészületek.

„Kicsit ilyen PR-fogást láthattunk az elmúlt időszakban: a neveket meg a cikkeket mindenhol. A pénzről mindig szó volt, a konkrét cselekvés pedig elmaradt” – tette hozzá a riporter Láng Zsoltra regálva.

Igen, a riporter, aki kérdezés helyett gyakran csak a volt II. kerületi fideszes polgármesterrel egyetértve fűzte hozzá saját, Karácsonnyal szemben kritikus megjegyzéseit.

Láng Zsolt főleg azt sérelmezi, hogy kevés konkrétumot látni azt illetően, tényleg történnek-e hasznos intézkedések.  Továbbá azt sem tetszett neki, hogy a városvezetés pénzt kért még a Lánchíd felújítására azon az összegen felül, amit még Tarlós alatt ítélt oda a kormány erre a célra.

„Ja, ha nem adja oda a kormány, akkor nem fontos a Lánchíd? Dehogynem fontos, de én visszakérdeztem volna, hogy „dehát a fővárosnak nem fontos 150 év után az ünnepre a Lánchíd?” Ez a mi büszkeségünk” – mondta.

Ezzel együtt megemlítette azt is, hogy eközben túl sok az olyan látványelem, mint a Quimby-koncert vagy a jégpálya, de ide sorolta nem mellesleg a fizetésemeléseket is. Láng szerint a Lánchíd-projekt most fontosabb lenne, mint a bérek növelése.

És hogy a fideszes politikus még egyet rúgjon a munkavállalók érdekeibe, feltette azt a kérdést is, biztos jó ötlet volt-e rögtön a túlóratörvény eltörlésével kezdeni?

Láng egyébként kitért arra is, hogy szerinte rengeteg az a plusz 200 millió forint, amit arra költenek, hogy Karácsonynak 5 főpolgármester-helyettese legyen.  Továbbá számonkérte azt is, hogy a Demszky-féle városvezetésből Atkári János és Draskovics Tibor is visszakerült bizonyos felügyelőbizottságokba.

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő posztban reagált az interjúra, és elmarasztalta a fideszes vezetőt a rabszolgatörvényre vonatkozó kijelentése miatt:

„Láng Zsolt, miután a riporter hathatós segítségével elmondta a szokásos Fidesz paneleket, azt vetette Karácsony Gergely szemére, hogy hiba volt a rabszolgatörvény alkalmazásának megtiltásával kezdeni, mert az kezelhetetlenné teszi a munkaerőhiányt. Ennél ékesebb bizonyítékát talán nem is lehetne találni arra, hogy a Fidesz még mindig semmit nem ért abból, ami október 13-án történt: ott ül százmilliárdos, teljesen kontraproduktív köztévében egy bukott politikus és az egész tíz éves kormányzás hibáit tökéletesen összefoglaló intézkedést próbál védeni” – írta Facebook-bejegyzésében.

Ungár szerint az önkéntes túlóratörvényt sehol sem szabadna alkalmazni, a munkaerőhiányra pedig nem az emberek kizsigerelése a megoldás, hanem a béremelés.

Mindeközben egyébként a Magyar Újságírók Országos Szövetsége sem hagyta annyiban a kedd esti műsort: az (egyébként Fidesz uralta) Médiatanácshoz és a Közszolgálati Kuratóriumhoz fordulnak.

„az adóbefizetésekből működő, európai összehasonlításban kirívóan sok közpénzt felhasználó közszolgálati média száz nap után tudomást vett róla, hogy hivatalba lépett az új főpolgármester, Karácsony Gergely, és interjúra invitálta. Az adót befizető közönség ilyen helyzetben joggal várja el, hogy a riporter megpróbálja objektíven, elfogulatlanul és a tényekre koncentrálva tájékoztatni a közönséget arról, mi történt a Főpolgármesteri Hivatalban ez idő alatt. Hogy ez jogos és számonkérhető elvárás lenne a köztévé híradójával, annak szerkesztőjével és műsorvezetőjével szemben, azt törvények és normatív előírások támasztják alá” – idézi nyilatkozatukat a Media1.

A Láng Zsolttal készült beszélgetést itt lehet visszanézni.