Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végül csak meghívta a közmédia Karácsony Gergelyt, de nem volt benne sok köszönet

Hosszú, erősen kritikus interjút készített az M1 Ma este című műsorában Karácsony Gergely főpolgármesterrel, miután Karácsony amiatt panaszkodott, hogy megválasztása óta egyszer sem szerepelhetett a közmédia műsorában. A jó előre beharangozott interjút – ahogyan azt az Index tudósítója azt észrevette – már az egyperces felvezetőben azzal indította Meszes Boglárka a stúdióból,

„talán az is kiderül, biciklivel érkezett-e Karácsony” a Kunigunda útjára.

Ekkor került át a szó a végül az interjút készítő Mészáros Katához, aki ugyancsak a biciklitémával folytatta. Amikor kérdéseire Karácsony elárulta, most elektromos autóval érkezett, a következő kérdés máris az volt:

„Csak a fotók erejéig tartott-e” a biciklis lendület?

Erre már a polgármester is megjegyezte, hogy nem mindennap járhat ő az M1 esti műsorában, így lehetséges, hogy közlekedési szokásain túl más téma is érdekli a nézőket, illetve hideg is volt most a biciklizéshez.

Mészáros erre is ugrott, és közlekedési vonalon tovább faggatózva egyrészt arra a próbálta rábírni Karácsonyt, ismerje el, hogy „nem életszerű” az autósközlekedés csökkentése, és a dízelautók Budapestről való kiszorítása sem. Erre Karácsony arra emlékeztette a műsorvezetőt, hogy a fővárosban számos betegség, de főleg az asztmás megbetegedések legfőbb okozója a légszennyezettség.

Mészáros Kata legjobb kérdéseit a 444.hu videója gyűjtötte össze.

Majd, amikor a kérdező innen arra tért rá, hol is parkolták le Karácsony autóját, mivel ezt a stáb felvette, ő már csak annyit reagált:”őszintén szólva nem érti” a kérdést, „javasolja”, hogy kicsit komolyabban beszélgessenek.

Erre Mészáros csak annyit reagált: „A felvételek megvannak!”

A mintegy húsz perces interjú a groteszk közjáték után újabb, immár valóban a város ügyeit érintő keresztkérdésekről szólt. A műsorvezető például azt állította, nem igaz, amit Karácsony Gergely arról mondott, hogy főpolgármesterként eddig még nem hívták meg a televízióba. Kiderült, a kérdező arra gondolt, hívták a kampány alatt, majd később az M5 kulturális csatornára, ami nem éppen az M1. Ezek után Mészáros az M5 Karácsonyt meghívó SMS-eit is idézte.

Karácsony leszögezte, az M5-nek egy fotókiállításról nyilatkozott, a kampányban valóban hívták, ugyanakkor október 13-i megválasztása óta egyszer sem szerepelhetett meg a fő politikai műsorokban. A fotókiállításról adott nyilatkozatáról elmondta, szerinte ez persze „nagyon fontos téma”, de nem éppen politikai kérdésekről volt szó.

A későbbi kérdések is inkább hangzottak vádnak, mint valódi sajtómunkának: elhangzott például, hogy Karácsony korábban (egyébként Bödőcs Tibor író-humorista megjegyzésére válaszolva) az Indexnek azt mondta, „szokott hülyeségeket beszélni”, és hogy  „rosszul mérte- e fel, mire képes” főpolgármesterként, majd a kihirdetett klímavészhelyzettel kapcsolatosan az a kérdés is felmerült Mészáros Katában, „szólnak-e a szirénák” a magyar fővárosban.

Néhány kérdésre végül Karácsony értelmes választ is tudott adni, például arra, hogy az állami kézben lévő kukaholding az M1 műsorvezetője szerint azért nem fizet a Fővárosi Közterület-fenntartónak, mert az „nem állított ki számlát.” Karácsony közölte, egy jogszabály kell ahhoz, hogy a számlát ki tudják állítani, Fürjes Balázs Budapest-kormánybiztossal pedig erről már egyeztetett. Felidézte, hogy Budapest és a kormány határozatban is rögzített megállapodása az atlétikai vb-ről kimondja, „Budapestnek jár ez a pénz”, azaz az 50 milliárd forint, és csak „remélheti”, hogy a kormány tartja magát az adott szóhoz.

Arra is rákérdeztek, hogy Gyurcsány Ferenc volt minisztere, Draskovics Tibor hogy kapott pozíciót Budapesten, amelyre Karácsony azzal reagált, őt a Fővárosi Közgyűlés választotta meg igazgatótanácsi tagnak. Ő azonban büszke arra, hogy a cégvezetőket ezzel szemben nyilvános pályázaton, és „nem politikai alapon” választják ki, így szerinte lesz, akit Tarlós nevezett ki, és marad is.

A Liget-projektről Karácsony elmondta, már felépült létesítményeket nem bontanak vissza, de új építkezéseket „nem támogatnak” majd a Városligetben.

Ezzel együtt a továbbiakban is főleg a Fidesz kritikai pontjait mondta vissza az újságíró a főpolgármesternek, például a decemberi havazásnál szerinte egyedül a főpolgármester felelőssége lett volna a közlekedés biztosítása, holott például éppen az állami kézben lévő MÁV nézett akkor szembe problémákkal.

Erről azt kérdezték tőle:

„Így kell működnie egy városnak?”

Az interjút követően Karácsonyt azonnal Láng Zsolt leváltott II. kerületi polgármester, és a Fővárosi Közgyűlés fideszes frakcióvezetője követte, ő azonban már kemény kérdések nélkül kritizálhatta a főpolgármester elhangzott szavait.

A teljes interjút az M1 Médiaklikk szolgáltatásában lehet visszanézni.

Címlapkép: Médiaklikk